Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
For mange af os med børn i vores liv er efteråret en magisk tid på året.
Du har overstået sommerens sjove familieture, de endeløse dage, der skulle fyldes op med aktiviteter, adskillige arbejdsmøder der afbrydes af hasteforespørgsler (set med barnets øjne) og de herlige oplevelser, der følger med skolestart.
Hvis du arbejder hjemmefra, er du nået frem til belønningen - et hjemmekontor med salig stilhed.
I alt det glade kaos i børnefamiliens hverdag, kan et vigtigt emne som børns sikkerhed online nemt falde nederst på prioriteringslisten.
Så her er tre vigtige og overkommelige ting, du kan gøre for at holde børn sikre online:
1. Start snakken (og hold den kørende)
Vis interesse
Tal med børnene om, hvad de laver online, både hjemme og i skolen. Hvad er de interesserede i? Hvilke apps bruger de i skolen og til sjov? Hvem er deres favoritinfluencere? Du kan også snakke om, hvad du selv kan lide at gøre online.
Ligesom med deres offline-liv er det vigtigt at snakke regelmæssigt om, hvad der foregår i deres online-liv.
Når man taler om det ofte, vil det føles normalt, og det øger sandsynligheden for, at dit barn kommer til dig med de problemer, de støder på.
Diskuter de dårlige vaner
Anerkend, at det kan være fedt at være online, men der er ting, man skal passe på, som ikke er så sjove.
En snak om faren ved fremmede får en helt ny betydning, når det handler om internettet. Spørg dine børn, hvad de allerede ved om de nedenstående emner. Det kan være, at de overrasker dig.
- Online-venner: Personer, du kun kender online, er muligvis ikke dem, de hævder at være.
- At tale over sig: Det, der postes online, kan være synligt for alle, selvom privatlivsindstillinger er aktiveret, og vil sandsynligvis eksistere for evigt. Hvilken information vil du dele med fremmede på gaden?
- Mobning: Du bør opfordre dine børn til at fortælle dig, hvis folk er onde mod dem eller andre på nettet, og opfordre dem til at tænke sig grundigt om, før de selv poster
- Cybersikkerhedsrisici: Folk med dårlige hensigter kan få adgang til vores systemer og informationer, hvis vi ikke er forsigtige med de hjemmesider, vi besøger, de links, vi klikker på, og de adgangskoder, vi bruger.
- Brug eventuelt historier, de allerede kender, som løftestang: De tre små Grise, Snehvide eller måske Hans og Grete, for at lære dem om stærke adgangskoder, phishing og digitale fingeraftryk.
- Kunstig intelligens - Tal med dine ældre børn og teenagere (måske også dine børn i universitetsalderen) om AI-apps som ChatGPT.
Det lover meget, men leverer ofte ikke varen (giver unøjagtige oplysninger, indsamler og bruger muligvis dine oplysninger på måder, du ikke vil have dem til osv.).
Det kan også give dine børn alvorlige problemer, hvis de vælger at bruge det til at "hjælpe" med en opgave.
Mest vigtigt
Fortæl dem, at de altid kan komme til dig, hvis de er bekymrede over noget online.
2. Få styr på indstillingerne
De rigtige forældre-, privatlivs- og sikkerhedsindstillinger kan hjælpe med at forebygge problemer, og give dig og dit barn ro i sindet, mens dine børn stadig kan føle sig frie online.
Hvis dit barn har fået et nyt device eller har downloadet en ny app, kan det være en god mulighed for både at justere indstillinger og få en snak om online sikkerhed (se 1. ‘start samtalen’ ovenfor).
For hvert device eller hver app, dit barn bruger, bør du overveje følgende
- Forældrekontrol: Overvej filtre for egnet indhold, godkendelse når apps downloades eller slettes, købstilladelser og begrænsning på skærmtid. Tjek denne vejledning om muligheder for at begrænse indhold på YouTube for eksempel
- Privatlivsindstillinger: Standardindstillingerne er sjældent acceptable, når det kommer til privatliv. Tjek, hvem der kan se, hvad dit barn laver, hvor de går hen, og hvem der kan kontakte dem.
- Sikkerhedsindstillinger: Sørg for stærke, lange, unikke adgangskoder, og brug multifaktorgodkendelse, hvor det er muligt.
Sørg for regelmæssigt at opdatere enheder og apps, og overvej at installere antivirus. For hver beskyttelse, du kan sætte op, som ikke kræver, at dit barn skal gøre noget, jo lettere bliver det at holde enhederne sikre.
3. Vær selv et godt eksempel
Overvej dit eget onlineliv: Hvor meget er du online? Overvej den tid, du bruger på at scrolle på din telefon. Kunne du bruge noget af den på noget sjovt offline?
Overvej at indstille din egen "forældrekontrol" på din telefon for at hjælpe med at begrænse din skærmtid. På Apple-produkter kan det gøres via Screen Time, på Android via Digital Wellbeing.
Tænker du dig altid om, før du poster på nettet? Husk, at alt, hvad du poster, potentielt ligger tilgængeligt for hele verden, for evigt!
Før du poster billeder af dine børn, skal du huske, at det også vil følge dem for evigt - vis mindst den samme omtanke overfor dem, som for dig selv.
Gør sikkerhed til en prioritet i hjemmet:
- Sæt dig ind i grundlæggende sikkerhedsprincipper, såsom at sikre dit hjemmenetværk og bruge stærke adgangskoder.
- Sæt en “ladestation” op, som gør, at alle enheder kommer ud af soveværelserne om natten. Det giver alle en pause fra at være online og burde hjælpe alle med en bedre nattesøvn.
- Hold dig opdateret, herunder om nye apps, og hvad de gør.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.