På Naturhistorisk Museum i Aarhus sætter ny udstilling med navnet ”Oops!” fokus på livets tilfældigheder.
Formålet er at inspirere for børn, unge og deres forældre og give besøgende grundlag for at forstå sig selv og verden i en naturvidenskabelig sammenhæng.
Ideen er blandt andet at gøre det klart, hvordan det er helt igennem i orden at fejle fra tid til anden. Det gør både videnskaben og såmænd også naturen selv hele tiden.
For ganske vist har både ministre og erhvervsledere usvigelig evne til at få banebrydende opdagelser eller opfindelser til at lyde som en logisk og forudsigelig konsekvens af en målrettet og fremsynet satsning på forskning og udvikling, som de – selvsagt i al beskedenhed! – selv har muliggjort.
Men i virkelighedens verden er videnskabelige gennembrud ofte helt eller delvist resultat af tilfældigheder, som dygtige forskere så formår at gribe. Hvilket for eksempel opdagelsen af kosmisk baggrundsstråling samt udviklingen af penicillin, anæstesi og såmænd også Viagra er eksempler på.
Ligeledes er det ofte rene tilfældigheder, der har været med til at sætte scenen for begivenheder, der forandrer verden radikalt.
For hvad nu hvis en velvoksen meteor var sejlet en anelse forbi jordkloden for 65 millioner år siden i stedet for at lave et stort hul i Mexico?
Eller hvis den virus, vi senere skulle kende som Covid-19, ikke havde smittet sin første menneskelige vært?
Det er nogle af de ting, man kan lære mere om på særudstillingen Oops! på Naturhistorisk Museum i Aarhus.
Læs mere om denne og andre udstillinger her på museets hjemmeside.