Godt et år efter at AI-tjenesten ChatGPT blev sluppet løs i den vide verden, er ræset for at være først, eller bare være med i førerfeltet, når det gælder kunstig intelligens for alvor gået løs.
AI-pionererne fra Google vil selvfølgeligt også være med i front i det game og med sin nye smartphone-kollektion, Pixel 8 og Pixel 8 Pro, viser selskabet nogle af de muligheder der åbenbares, når man klemmer kunstige intelligens ned i lommeformat.
Hardwaren i den er nemlig skabt til ’inferens’ beregninger – den evne, det er at køre AI-modeller og afvikle dem lokalt. Her skulle den nye Tensor G3-chip kunne yde 150 gange hurtigere i de særlige opgaver, forsikrer Google.
Og det giver nye muligheder.
Forbedrede evner
Overordnet set anvendes den kunstige intelligens på to måder. Den kan enten gøre eksisterende funktioner bedre eller bane vejen for
Ser vi på den første kategori vil det opleves i helt lavpraktiske programmer som Android-tastaturet Gboard, som i stedet for at gætte sig mere eller mindre uheldigt til hvad du ønsker at skrive, i stedet anvender storskalasprogmodeller (LLM’s) i stil med ChatGPT underliggende teknologi.
Det gør appen i stand til at forudsige og forstå hvad det er du vil skrive, svare og svare på med langt højere træfsikkerhed.
Lignende forbedringer styrer mod Googles oversættelses-app, som ombord på udvalgte Pixel-telefoner vil kunne forstå din tale og kreere undertekster i et andet sprog – alt sammen i realtid.
Den kunstige intelligens glimrer også til billedbehandling, særligt i lavtlys, hvor der kan skrues maksimalt op for lysstyrken uden at støjen på nogen måde tager over. Og disse tricks kan nu også anvendes på levende billeder.
Ved Google Pixel 8 præsentationen kunne selskabet vise filmoptagelser fra Tokyos skyline om natten, som normalt vil kræve dedikerede filmkameraer for at fremstå lige så skarpe og velbelyste.
Samme snedige tricks anvendes også til HDR optagelser, hvor skygger og særligt hudtoner i både mørke og lyse nuancer genkendes og manipuleres så intet forsvinder i skyggerne eller toner ud i overeksponering.
Vil du zoome ekstra meget ind på motivet, lover Google at sine AI-algoritmer nu er så kompetente, at der kan zoomes to gange ind, uden at det kan ses at der reelt er tale om digital zoom (som forringer kvaliteten) i stedet for optisk zoom.
Algoritmerne er også særdeles effektive til at fjerne støj andre steder end fotos og videos, hvilket vil ses i blandt andet selskabets Pixel Buds Pro, som får en ny, anti-støj funktion, der effektivt lukker omgivelsernes støj fra, når du taler eller hører musik.
Helt nye muligheder
De generative AI-modeller kan dog skabe noget på egen hånd, hvilket baner vejen for uanede muligheder på en mobil.
Mest iøjnefaldende er nok de nye baggrundstapeter, som nu kan genereres med kunstig intelligens ud fra dine inputs, så det kun bliver din fantasi, der sætter begrænsninger for hvad du skal se på mobilen.
Grænsen mellem det virkelige og kunstige udviskes særligt i Googles foto-app, hvor AI-retoucheringsmulighederne kan lave drastisk om på dine billeder. Har du et gruppefoto, hvor det ikke er alle, der smiler, kan app’en nu finde smilet frem i et af de øvrige billeder i serien.
Dertil kan du fjerne uønskede elementer fra billeder på automagisk vis, omrokkere personer i billedet, ændre himlen og til sidst kan der autogeneres en billedtekst med de rette tags inden der postes på de sociale medier.
Sidstnævnte features kommer fra den nye Googles Assistent, som får sig en Bard-overbygning, der kan læse og genkende tekst, se og genkende billeder og knytte det sammen til at generere tekst, filer og andet for dig.
Assistent with Bard kan sammendrage mails fra Gmails, dokumenter fra Docs og hurtigt danne et overblik.
Eksperimentelle features
Flere af de nyligt præsenterede features er fortsat i støbeskeen, og vil først styre mod udvalgte markeder i de kommende måneder.
Danske versioner ligger givetvis længere ude i fremtiden, selvom Google Danmark påpeger overfor Computerworld at eksempelvis foto-features vil være at finde i danske Pixel 8-telefoner inden længe.