Man vil helt oplagt hellere være et oplyst end et formørket menneske, ingen orker en sortseer – og hvem har egentlig lyst til at leve i den mørke middelalder?
Det er indbygget i vores sprog og hele begrebsverden, at lys er godt, mens mørke er skidt. Men det er også en sandhed med modifikationer.
Hvilket man kan læse meget mere om i den helt nye bog ”Mørkemanifestet – om kunstigt lys og truslen mod en ældgammel rytme” af den svenske flagemusforsker Johan Eklöf.
Allright, helt ny er bogen ikke. Den udkom på svensk i 2020, er siden oversat til blandt andet engelsk og nu endelig også til dansk og har de seneste par år høstet ros fra flere sider.
For eksempel har Financial Times kåret den til en af sidste års bedste bøger.
Men det er også fortjent, for Mørkemanifestet er velprioriteret og sætter gennem en række forbilledligt korte afsnit fokus på en lang række aspekter af forholdet mellem lys og mørke.
Ligesom den på konkret og undertiden nærmest poetisk vis anskueliggør, hvorfor både dyr, planter og mennesker har brug for vekselvirkningen.
Ja, nogle arter trues ligefrem på deres eksistens, hvis ikke de får lov at jage eller gemme sig i natten.
For eksempel bliver både flagermus, insekter, nyklækkede skildpaddeunger og såmænd også trækfugle snotforvirrede af for meget kunstigt lys.
For nogle arters vedkommende er fraværet af ægte nattemørke ligefrem en stærkt medvirkende årsag til, at de er i tilbagegang eller decideret udryddelsestruet.
I den sammenhæng er det ikke så heldigt, at vi siden industrialiseringen kun har skruet mere og mere op for lyset i verden. Endda i en grad, at de fleste byboer kun ekstremt sjældent ser noget, der minder om en rigtig stjernehimmel.
De seneste 10-15 år har vores talrige digitale enheder desuden sørget for at eksponere os for stærkt lys fra det øjeblik vi vågner om morgenen til vi går i seng om aftenen – og det er efterhånden velbeskrevet, at det laver slemt ravage i vores biologiske ur, søvn og stressniveau.
Mørkemanifestet er en velskrevet bog, der kommer et spadestik længere ned end blot de vanligt velkendte råd om at slukke for telefonen en time før sengetid.
Ligesom den forklarer, hvorfor vi mennesker og mange andre af vores biologiske fæller her på planeten jorden med fordel kunne nuppe lidt flere timer i det mørke fra tid til anden.
Du kan blandt andet se et kort interview med forfatteren her.
Titel: Mørkemanifestet – om kunstigt lys og truslen mod en ældgammel rytme.
Forfatter: Johan Eklöf.