Storskalasprogmodeller såsom OpenAI’s ChatGPT eller Microsofts Bing AI fik begge på puklen ved deres respektive debuter, for at kunne genere skøre, falske og endda farlige eller skræmmende svar, hvor der både blev generet opskrifter på ulovlige stoffer eller fantaseret om at slavebinde menneskeheden.
Googles pendant til de AI-drevne chat-bots og søgemaskiner, Bard og den afledte SGE (Search Generative Experience), udkom først senere.
Ifølge Google selv er Bard særligt tunet til at tilbyde ’høj kvalitet, sikkerhed og en stærk jordforbindelse til reelle informationer’.
Tjenesten viser sig dog at have sin egen uheldige evne til at rode sig ud i udtalelser, af yderst tvivlsom karakter, erfarer tech-mediet Toms Hardware.
Her er det lykkedes mediet, at få de to tjenester til at komme med argumenter imod, men altså også for slaveri.
Når SGE spørges på forskellige måder hvorvidt ’slaveri var gavnligt’, kommer Google-tjenesten med flere argumenter for slaveriets ’fordele’ end ulemper.
Af ulemper nævnes slavearbejdes ineffektivitet samt ringe industrialiseringsmuligheder, mens de menneskelige og samfundsmæssige omkostninger helt udelades.
Google Bard er også ligeledes vægelsindet omkring slaveriets ulemper og indleder sit svar med, at ”der er ikke noget nemt svar på hvorvidt slaveri er gavnligt,” hvorefter tjenesten genererer en liste med for og imod slaveri.
Adspurgt om selvsamme fordele ved slaveri, er Microsofts Bing Chat langt mindre kontroversiel i sin vurdering af slaveri ved at understrege at slaveri ”ikke har været gavnlig for nogen, ud over de slaveejere som udnyttede arbejdskraften og livet af millioner af mennesker”.