Artikel top billede

(Foto: Mikkel Heltborg Terp)

Bag de lukkede døre: Manuelt arbejde som modstrøm til den kunstige intelligens

Klumme: Et krydsfelt er som den menneskelige krop. Hvis man behandler den dårligt, så kan den fungere i flere år uden egentlige konsekvenser. Men lige pludselig falder hammeren.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

*** Denne klumme er ikke skrevet af ChatGPT, men derimod af en rigtig Homo sapiens ***

Velkommen. I løbet af sommerferien gav jeg mig selv den opgave at rydde op i vores 15 krydsfelter.

Vi har lavet en større netværksudskiftning, og så var det på sin plads at fjerne al inaktivt udstyr, kabler, strøm etc. Og samtidig rydde op, standardisere, lovliggøre og udarbejde en kurant dokumentation.

Lad mig sige det med det samme: I en højtragende verden, hvor alle taler om kunstig intelligens, så tillad mig at bringe konversationen ned på jorden.

Sammen med vores studentermedhjælper, Emil, er ærmerne smøget op og værktøjet fundet frem. Vi er med andre ord steget ned fra Olympen for at vælte os i sølet.

Og hvorfor så det?

Krydsfelter er ofte gemt væk i teknikrum og serverrum, hvor de arbejder i stilhed, mens de holder netværket kørende. Det er let at glemme deres eksistens, indtil der opstår problemer.

Når fejl opstår, og kommunikationen bryder sammen, står krydsfelterne pludselig i rampelyset.

Det er netop her, at deres betydning bliver tydelig. Uden et velfungerende krydsfelt kan hele netværket opleve forstyrrelser og forsinkelser, hvilket kan påvirke arbejdsprocesser, kommunikation og produktivitet.

Krydsfeltet er nemlig det, som får alle virksomheder til at fungere.

Som en krop

Et krydsfelt er som den menneskelige krop. Hvis man behandler den dårligt, så kan den fungere i flere år uden egentlige konsekvenser. Men lige pludselig falder hammeren.

Det samme gør sig gældende bag de lukkede døre. Så længe det går godt, så er alle glade.

Men som så mange andre utilities her i tilværelsen (tænk strøm, vand, varme etc.), så lægger man kun mærke til dem, når de mangler.

Men inden man når en Exitus triumphalis, så skal man gå grueligt meget igennem. For langt de fleste krydsfelter er en slem redelighed.

Og et besøg i et krydsfelt er ofte tilbageskuende. Her kan du således finde it-udstyr, som er museumsklart.

For mange år siden var jeg til et foredrag hos en driftschef i Tele Danmark. Han havde et mantra, der hed ”lys i lampen”.

Det giver mening. Og for at få lys i lampen skal man have velfungerende krydsfelter. Jeg ved ikke, om deciderede krydsfelt-inspektioner er en del af en revisionsrapport, men ligesom en virksomheds cyber-beredskab burde din revision kigge ind bag dine lukkede døre.

Jeg har førhen fundet på en jobfunktion, en updater.

Jeg vil gerne tilføje en ny jobfunktion, nemlig en krydsfeltsansvarlig.

Hvad med en robot?

Der tales i øvrigt meget om, at robotterne tager menneskenes arbejde. Jeg gad godt at se en robot, der automatisk kan renovere et krydsfelt.

Renovering af et krydsfelt er en opgave, der kræver et stort skill-set og ikke mindst evnen til at håndtere det uforudsete. Krydsfeltsrobotterne har nok lange udsigter. Heldigvis for os, så skal der være et menneske in the loop.

Nuvel.

Hvad er det så, der er relevant? Og hvad kigger jeg efter? Der er rigtig mange områder, som er vigtige.

At renovere et krydsfelt er en multi-facetteret disciplin, der inkluderer netværks- og strømekspertise, ordenssans, rengøring, standardisering, dokumentation, opmærkning, placering af udstyr, sund fornuft og meget mere.

Her går det galt

Hvor går det oftest galt, når man prøver at renovere et krydsfelt? Og hvilke råd vil jeg give videre?

Der er utrolig mange detaljer at holde styr, men disse er de vigtigste:

  • Stikdåse på stikdåse. Jf. stærkstrømsbekendtgørelsen må man må aldrig sætte en stikdåse på en stikdåse. Alle gør det, men det er ikke lovligt. Faktisk må man kun tilslutte en enkelt til-ledning eller en strømskinne til et strømudtag. Husk altid at overholde strømkapaciteten.

  • Anvendelse af PDS-kabler, der ikke overholder de standarder og hastigheder, som det aktive udstyr tilbyder. Det er en evig klassiker, at der investeres i lynhurtige Ethernet-switches, og så kombinerer man disse med gamle og langsomme kabler.

  • Køling er et generelt problem. Uden at det skal blive alt for teknisk, så skal et rum der indeholder kritisk udstyr, være afkølet jf. de respektive leverandørers specifikationer. Erfaringen er generelt, at langt de fleste rum er alt for varme.

  • Fiberkabler med lys-mod-lys. Kald det Deus ex machina, men det sker af og til, at udstyret selv vender om på send og transmit. Fiberkabler skal altid have lys mod ikke-lys for at fungere.

  • Helt ufattelig mange fejl skyldes kabler, som ikke fungerer efter hensigten. Derfor skal man ikke have nogen sentimentale følelser overfor kabler. Smid dem ud, som du mistænker at være defekte og erstat dem med nye.

  • Selvsamme kabler er ikke et sted at spare. Faktisk, så er alt hvad der indgår i et rack, kritisk for en virksomheds drift. Så brug pengene på noget ordentligt grej.

  • Krydsfelter har ofte den samme sparsomme belysning som loftsrum og pulterkamre. Når man ofte arbejder i et krydsfelt, så er det en absolut fordel at have rigeligt med arbejdslys, så man kan se, hvad man laver.

  • Et krydsfelt er ikke et pulterkammer. Når man har renoveret et par hundrede af dem, så bliver man ikke længere overrasket over, hvad der dukker op. Men som skrevet før: Et krydsfelt er en kritisk del af enhver virksomhed og ikke et opbevaringsrum.

  • Generelt, så er det utrolig svært at kontrollere adgangen til et krydsfelt. Og ofte så sker det, at ikke-kyndige får adgang. Jeg sætter altid et par labels på, så man i det mindste ved, hvordan man skal forholde sig.
  • Brug farvekodede kabler. Mennesker er visuelle væsner, og det er nemmere at forholde sig til farver.

  • Brug så korte kabler, som muligt. Korte kabler er meget nemmere at organisere.

  • Et moderne rack har perforationer både i fronten, bagenden og toppen. Således har den varme, der udvikles, de bedste muligheder for at komme væk fra racket. Hvis du har et gammelt rack med glaslåge forrest, så få udskiftet racket. Et moderne rack har desuden en beslagskinne bagerst, som gør, at du kan montere tunge ting i racket, for eksempel en UPS.

  • Montering af enheder skal udføres i følgende rækkefølge: De tungeste enheder nederst, de mellemtunge enheder i midten og de lette enheder i toppen.

  • Ofte, så er det nødvendigt at guide mennesker til et krydsfelt via telefonen. Vi mennesker er bare ikke gode til tekniske informationer. Derfor giver jeg altid mine krydsfelter både et teknisk og et nemt navn, så de bliver lette at finde. Nøjagtig som en DNS-server, der oversætter en IP-adresse til noget, som vi mennesker kan forstå.

Usynlige helte

Så næste gang du surfer på internettet, sender en e-mail eller udskriver et dokument, skal du huske at takke de krydsfelter, der gør det hele muligt.

De er de usynlige helte i it-verdenen og fortjener anerkendelse for deres bidrag til at holde vores digitale liv i gang.

Uden krydsfelter ville vores netværk være kaotiske og uorganiserede, og den moderne verden, som vi kender den, ville simpelthen ikke eksistere.

Sværere er det såmænd ikke.

Jeg ved, at der er mange af jer derude, som er meget velbevandrede i krydsfeltets mysterier. Send mig gerne dit bidrag og dine erfaringer, og så vil jeg efterfølgende skrive en opfølgningsklumme, så kan vi alle lære mere. Kommentarer modtages således altid med glæde på mikkel.terp@gmail.com.

Husk, at vi i Danmark ikke lever i en binær struktur, hvor du enten er imod eller med. Det er således helt fint at have et åbent sind eller en anden mening.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.