De danske kommuner kræver at komme med ind under det samlede danske cyberforsvar.
Kommunerne passer nemlig i dag mere eller mindre sig selv, når det gælder cybersikkerhed, og det er uhyre farligt, mener de.
For kommunerne er nemlig danskernes primære indgang til den offentlige sektor - hvor it-systemerne i stigende grad er bundet sammen på kryds og tværs.
“Selvom kommunerne er borgernes primære indgang til den offentlige sektor, står de i dag udenfor det danske cyberforsvar. Derfor skal der investeres i ét samlet cyberforsvar,” lyder det KL i et nyt udspil.
Ifølge Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s udvalg for arbejdsmarked og borgerservice og borgmester i Odense Kommune, er der stor risiko for, at kommunerne i dag bliver det svageste led i den samlede it-sikkerhedskæde.
“Vi kan hurtigt blive det svageste led i kæden og dermed bagdøren ind til hele det offentlige Danmark. Fordi vi som samfund ikke har godt nok styr på den samlede sikkerhed. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne bliver en del af det danske cyberforsvar,” siger han.
KL peger på, at hele den offentlige sektor bør have ‘et basalt sikkerhedsniveau,” som det hedder.
KL’s udspil indeholder fem punkter, som KL vil have gennemført.
De er:
"1) Kommunerne skal indgå som en del af det danske cyberforsvar. Det offentlige er bundet sammen digitalt, og det svageste led kan hurtigt blive bagdøren ind.
2) Folketinget skal sikre de nødvendige økonomiske og politiske prioriteringer, så landets samlede cyberforsvar bliver styrket.
3) Kommunerne skal efterleve minimumskrav for cybertrusler, der er med til at sikre høj sikkerhed i et digitalt tæt koblet Danmark.
4) Kommunerne skal håndtere cyberindsatsen i fællesskab – også med stat, regionerne og private aktører.
5) Der skal sikres de nødvendige kompetencer til den kommunale opgaveløsning med cyber- og informationssikkerhed."
”Det har længe lydt, at det ikke handler om, hvis vi bliver angrebet, men hvornår det sker. Med det niveau for trusler vi har nu, så haster det med en øget indsats. Hele rigets sikkerhed er på spil,” lyder det fra Peter Rahbæk Juel.