Det europæiske datatilsyn, EDPB, traf 13. april en principiel afgørelse om Metas dataoverførsler fra EU til USA.
Afgørelsen er indtil videre ikke offentliggjort, da det først meddeles konkret, hvad afgørelsen dækker over, når det irske datatilsyn har taget en beslutning på baggrund af EDPB’s afgørelse.
Der irske datatilsyn vil træffe sin beslutning om Metas lovgrundlag for at overføre data mellem EU og USA 12. maj, skriver The Irish Times.
Meta ejer Facebook, Instatgram og Whatsapp, og der har i noget tid været tvist om selskabets dataoverførsler mellem EU og USA.
Helen Dixon, som leder den irske databeskyttelseskommission (DPC), har tidligere meddelt Politico, at det er meget sandsynligt, at der vil blive truffet en afgørelse, som vil afsige selskabets værktøj til dataoverførsler til USA, inden EU og USA kan nå at udrulle en ny dataoverførselsaftale.
Og den irske myndighed sendte derfor et udkast til de europæiske myndigheder om en sådan afgørelse.
Nu har EDPB så truffet en afgørelse, der burde danne grundlag for DPC’s afgørelse 12. maj.
Grunden til, at den irske myndighed er så central, er, at Meta og andre tech-giganter har europæisk hovedkvarter i Irland. Derfor er mange europæiske sager om techgiganter centreret om Irland.
Langer ud efter kritikere
Helen Dixon fra den irske myndighed langer ifølge The Irish Times også ud efter kritikere, der mener, at DPC er for langsomme i behandlingen.
"Nogle af de mennesker, der kommenterer hastighed, forstår meget lidt om processen med at udføre en undersøgelse, kompleksiteten i at finde fakta, implementeringen af retfærdige procedurer i processen," sagde Dixon i et panel ved Bloomberg New Economy Gateway Europe-arrangementet i Co Wicklow, og hun fortsætter:
"Hvis nogen har læst de 200 sider lange afgørelser, som kontoret i sidste ende producerer for at begrunde den slags håndhævelsesforanstaltninger, vi implementerer, vil de forstå lidt om detaljerne."
Kan true Meta i Europa
Meta har tidligere meddelt, at hvis deres juridiske metode til dataoverførsler, kaldet standard kontraktklausuler, bliver ulovliggjort, vil selskabet sandsynligvis ikke kunne fortsætte med at operere i EU.
EU-Kommissionen og USA har gang i forhandlingerne om en endelig dataoverførselsaftale, der skal løse Schrems II-problematikken, men denne forventes ikke at komme på plads, inden en afgørelse om Meta træffes, og i så fald, vil techgiganten stå uden lovgrundlag for sine dataoverførsler.
"Fortsat usikkerhed om dataoverførselsmekanismer mellem EU og USA udgør en trussel mod vores evne til at betjene europæiske forbrugere og drive vores forretning i Europa," har Metas VP for Public Policy, Markus Reinisch tidligere udtalt, og han fortsatte:
"Den simple virkelighed er, at Meta, ligesom mange andre virksomheder, organisationer og tjenester, er afhængige af dataoverførsler mellem EU og USA for at kunne drive vores globale tjenester."
Nu må tiden vise, hvad der sker ved afgørelsen 12. maj.