Artikel top billede

David Guldager: Jeg elsker nye gakkede gimmicks og features lige så meget som min nørdede næste - når de er klar

Klumme: Jeg er fortaler for udvikling og fornyelse, og elsker lige så meget nye gakkede gimmicks og features, som min nørdede næste, men der må gerne være en mening med galskaben. Og indrømmet, noget af det så jeg gerne blive mere inkorporeret på flere laptops.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.

De sidste par år har skærmudviklingen haft fart på på tværs af produktkategorier.

De er blevet skarpere, de er blevet smartere og kan nu foldes, bøjes og samles. Alt sammen fryd og gammen, men er der overhovedet brug for de mange features endnu? Lad os nu lige i første omgang, blive modne nok til overhovedet at bruge de skærme.

Min egen skærmrapport på telefonen eksploderer ugentligt i pinlig høj grad, mine børns endnu mere og det er et stigende problem i det danske samfund. Vi bruger alt vores vågne tid på at glo dybt ned i skærmhavet på både telefoner og laptops.

Tydeligvis er vi stadig for umodne i vores teknologiske samtid til rigtig at forstå, hvad det er vi er i gang med.

Er der behov for produkterne?

Og imens har producenterne af selvsamme skærme mere travlt med at tænke på den konstante udvikling end det stigende overforbrug. Og de har så travlt, at de (igen igen) ikke rigtig tænker over behovet for produkterne. Det er der ikke noget nyt i.

Alligevel kunne de med fordel stoppe op og tænke over om der overhovedet var en interesse og et marked, for de nye features, de kaster i hovedet på os. Det handler om at gøre sig bemærket på markedet med nye måder at tænke skærm på. Gør din skærm større, fold den om på bagsiden, rør ved skærmen, bøj den sammen som et stykke papir!

Inden for mobilindustrien eksempelvis har flere østlige producenter travlt med at tilføje bøjelige skærme til deres ustoppelige strøm af nye modeller. Det er langt fra en ny ting, men generelt har markedet endnu til gode at se den rigtige fordel ved sådan en finesse.

Bevares, jeg selv kan se i ideen i en telefon, der fylder mindre i lommen end ved brug. Men når det er på bekostning af både en tydelig kant/rille gennem skærmen OG en tykkere telefon (foldet sammen vel og mærke), behøver jeg ikke være med på vognen.

Teknologien er simpelthen ikke god nok til foldbare skærme endnu

Og selv om rygterne længe har spiret om en foldbar Google og Apple-telefon, har de endnu ikke materialiseret sig. Et faktum, der må stå lysende klart i den ellers overstrålende farverige features-jungle. Det er der en tydelig grund til.

Teknologien er simpelthen ikke god nok endnu, markedet er der slet ikke - og derved er behovet der jo nok heller ikke.

Hvis du sidder og læser det her på din foldbare telefon, og kun kan se fordele ved det. Så godt for dig! Dog er du nok stadig statistisk set rimelig alene med den holdning – endnu.

Og på laptops er det ikke meget bedre. Her vælter det ud på markedet med skærme, der kan svinge, der kan berøres og endda foldes helt sammen. Sjovt nok stadig kun på PC-markedet, hvor Apple, storspiller som de er, end ikke vælger at kaste et sideblik i retning mod deres modstandere.

I mange af tilfældene virker det også mere til, at det er skærmfeatures, som for PC-producenternes vedkommende, mere er noget der er tilføjet, for at skille sig ud fra mængden end noget der egentlig er funktionsrigt og brugbart.

Man tænker mere i featurernes svar på popcorns-tv; larmende, farverigt og kaloriefattigt uden så meget substans og indhold.

Nye gakkede gimmicks - når de er klar

Jeg er fortaler for udvikling og fornyelse, og elsker lige så meget nye gakkede gimmicks og features, som min nørdede næste, men der må gerne være en mening med galskaben. Og indrømmet, noget af det så jeg gerne blive mere inkorporeret på flere laptops. Eksempelvis gode gamle touch. Men swing, swung og fold behøver jeg ikke noget af… endnu.

Endelig har vi også smarte skærme, som de hjemlige husassistenter, hvor specielt Google har gået forrest. Deres Google Assistent tilføjet en smart skærm, der kan vise dine opkoblede enheder, som lys, kamera, varme og mere kan blive styret direkte fra skærmen. På den måde kan du både snakke til enhederne, og se det visualiseret på samme tid.

Det lyder jo igen som en fremragende god idé. Men brugbarheden er endnu en gang ikke i nærheden af horisontlinjen.

Google har (ikke-overraskende) nu også meddelt, at de stopper med at understøtte tredjeparts-smarte skærme fra både blandt andre LG, Lenovo og JBL. Et skridt der mere skal ses som en kæp i hjulet mod konkurrenterne end en egentlig nedtrapning af teknologien.

Ryger skærmene i AI-tsunamien?

Men dog går der også rygter om at Google Assistenten, som gør skærmen smart i dag bliver udfaset til fordel for deres kommende AI-tsunami med Bard forrest. Hvordan det præcis bliver på skærmene, må tiden vise.

Her er det samme parole: Features der egentlig ikke gør nogen rigtig glade. Om skærmen bøjer, har ingen kant eller er smart, kan givetvis give mening, når vi er klar til det.

Jeg kunne dog håbe og bede en stille bøn, om at producenterne mere tænkte i forbrug og ansvar end egentlig ligegyldige features, som udviklingen går efter lige nu.

Her er jeg selvfølgelig også smertelig bevidst om, at skærmforbruget langt mere er forbrugerens eget ansvar end producentens (kigger mig selv dybt i øjne… i genspejlet på min glossy skærm), men tænk hvis vi levede i en teknologisk verden, hvor behov og forbrug var sammenligneligt med udvikling og features?

En utænkelig verden, som det ser ud nu.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering