Datacentralen Bankdata halverer den pris, som datacentralen i dag opkræver fra kunder, der opsiger deres aftale med centralen.
Hidtil har Bankdata opkrævet hele fem års betaling fra kunder, der ønsker at droppe datacentralen.
Det ændres nu til fremover at være 2,5 års betaling, meddeler Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
“Vi har haft betænkeligheder ved, at Bankdata har en meget høj udtrædelsesgodtgørelse for sine medlemmer. Det kan virke indlåsende og kan have begrænset konkurrencen om at levere totale it-løsninger til pengeinstitutter,” lyder det fra formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz.
Ifølge Konkurrencerådet har Bankdata selv valgt at halvere den såkaldte udtrædelsesgodtgørelse efter, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har kastet sig over sagen.
Styrelsen forventer nu, at de to øvrige datacentraler - BEC i Roskilde og SDC i Ballerup - følger trop med lignende reduktioner af de høje udtrædelsesgebyrer.
Tidligere på dagen forlød det netop, at BEC og SDC allerede har givet tilsagn om, at de på samme måde vil reducere deres udtrædelsesgebyrer.
De tre danske bankcentraler håndterer it-arbejdet for de fleste danske banker og pengeinstitutter.
BEC med hovedkvarter i Roskilde håndterer it og data for blandt andet Arbejdernes Landsbank, Spar Nord og Nykredit, SDC med hovedkvarter i Ballerup for sparekasserne og Bankdata med hovedkvarter i Fredericia for blandt andet Jyske Bank og Sydbank.
Der er tale om meget store forretninger, som imidlertid ikke tjener de store penge, da de alle er ejet af deres kunder.
Finans skrev tidligere onsdag, at kravet om fem års betaling til kunder, der vil skifte datacentral, en af de væsentligste barrierer for at overtage andre banker herhjemme, da det kan blive meget dyrt at lægge to bankforretninger sammen, hvis de anvender hver deres datacentral.
Finans nævner her Jyske Banks overtagelse af Handelsbanken, hvor regningen for at skifte datacentral kom til at udgøre omkring en milliard kroner.
»Det er vigtigt, at nødlidende banker kan blive afviklet eller overtaget så smidigt som muligt. Derfor ønsker Finanstilsynet, at omkostningerne i forbindelse med afvikling - herunder prisen for at udtræde af en datacentral - bliver så lav som muligt. Ellers risikerer vi, at det i sidste ende er staten og dermed fællesskabet, der står med regningen,” siger Karen Dortea Abelskov, vicedirektør i Finanstilsynet, til avisen.