Godmorgen kammerater.
Det er mandag og datoen siger 13. marts.
Velkommen til ugens første morgenbriefing fra Computerworld.
Mit navn er Qëndrim Fazliu, og jeg stand-in morgenredaktør i dag.
Jeg er stået tidligt op for at levere dagens morgen-briefing til de morgenfriske og trofaste Computerworld-læsere.
I dag skal vi læse om, at Helsingør Kommune alligevel dropper TikTok, om et bankkollaps i en tech-bank, om krypto-malware samt om digital vold.
Læn dig tilbage, nyd din kaffe og lad os tage dig med på en tur gennem dagens første historier.
Amerikanske myndigheder overtager kontrollen med tech-bank efter kollaps
Det oplyser myndigheder i delstaten og på føderalt niveau, skriver CNBC.
Kollapset bliver flere steder beskrevet, som det største siden finanskrisens begyndelse, da Lehmann Brothers gik konkurs i 2008 og skyldes, at SVB's moderselskab meddelte, at det mangler kapital.
Banken er noget nær den primære bank for iværksættere i Californien, hvilket gør mange små og mellemstore it- og tech-virksomheder afhængige af bankens drift for at betale lønninger og andre finansielle transaktioner.
Kollapset har skabt stor uvished for både virksomheder og privatpersoner i forhold til, hvad der vil ske med deres penge.
"De (banken, red.) hjalp os med at rekruttere, de hjalp os med at sikre huslån til tilflyttende medarbejdere, og de tilbød finansiel rådgivning til nyudnævnte chefer. Så deres forsvinden er virkelig et tab," lyder det ifølge AFP fra Joseph DeSimone, der er professor ved Stanford University i USA og grundlægger af flere virksomheder.
En lille del af bankens kunder - omkring fire procent - vil være beskyttet af den amerikanske myndighed FDIC, der dækker tab op til 250.000 dollar, svarende til omkring 1,8 millioner kroner.
De resterende 96 procent af kunderne, som har 173 milliarder dollar i banken, vil ikke være dækket af denne myndigheds beskyttelse.
Helsingør Kommune dropper alligevel brugen af TikTok
Helsingør Kommune ville fortsat beholde sin TikTok-konto - men de ansatte måtte ikke længere have TikTok på deres arbejdstelefoner eller andre enheder.
Nu er kommunen alligevel vendt på en tallerken og har med omgående virkning lukket ned for al aktivitet på kommunens TikTok-profil.
Det sker efter, at et politisk flertal i Helsingør Kommune er modstandere af kommunens fortsatte brug af den kinesiskejede app.
Det beretter Sjællandske Nyheder.
Kommunens direktion meldt i forgangne uge ud til samtlige af sine medarbejdere, at de skal fjerne TikTok fra samtlige arbejdsenheder.
Dette gjaldt computere, iPads, telefoner og alle øvrige enheder, som kan rumme oplysninger om mailkonto, kontaktpersoner og lignende.
Indledningsvis ville kommunen fortsætte sine aktiviteter på TikTok, men under et døgn senere blev en ny beslutning truffet.
Det skete med det smallest mulige flertal, hvor 13 ud af byrådets 25 byrødder fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, De Radikale, SF samt løsgængeren Thomas Kok var imod kommunens fortsatte tilstedeværelse på den kinesiske app.
Krypto-malware igen den største cybertrussel i Danmark
Den såkaldte XMRig-malware, som cyberkriminelle i stort omfang benytter til at udvinde kryptovaluta gennem inficerede computere, er igen den største cybertrussel mod danske virksomheder.
Sådan lyder vurderingen i den seneste Global Threat Index-rapport fra Check Point Software Technologies.
Ifølge rapporten, der er fra februar 2023, blev 6,23 procent af alle danske virksomheder ramt af denne malware i februar. Det er væsentligt højere end på det globale plan, hvor malwaren ramte 3,61 procent af alle virksomheder, lyder det.
XMRig-malwaren inficerer brugernes computere og udnytter enhedernes CPU til at mine efter kryptovaluta – helt uden brugernes viden.
Ifølge Jan Johannesen, der er Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologi i Danmark, er det overraskende, at det især er danske virksomheder, der bliver ramt af denne virus.
"Det kunne tyde på, at de cyberkriminelle har fokus på danske virksomheder, fordi de i højere grad benytter ny hardware, der kan udvinde langt mere kryptovaluta, end ældre it-udstyr, som ses i mindre digitaliserede lande," lyder det.
Digitalt Ansvar har udgiver rapport om digital vold på nettet
Digitalt Ansvar stiller skarpt på digital selvskade i en nyudgivet rapport med titlen "Digital vold i Danmark - Når selskade rykker på nettet".
Digital selvskade er en underbelyst form for vold, hvor handlingerne er rettet mod én selv. Rapporten præsenterer samtidig også en definition af digital vold, som lægger vægt på handlingernes skadelige effekt.
Digital selvskade omfatter blandt andet digital selvmobning, self-baiting og digitalisering af fysisk selvskade og kan have alvorlige konsekvenser for offerets psyke og i værste fald føre til selvmord.
Ifølge rapporten har lovgivning, håndhævelse og forebyggelse ikke fulgt med den hurtige udvikling af skadelige handlinger online.
Derfor er der behov for en fælles forståelse og en kritisk vurdering af, om vores integritet, privatliv og omdømme er tilstrækkeligt beskyttet i den digitale verden, lyder det.
Definitionen af 'digital vold' er udarbejdet i et samarbejde mellem Digitalt Ansvar samt en række eksperter, forskere og organisationer.
Det er især en teknologi som algoritmer, der kan være med til at forårsage og forstærke det skadelige og voldelige, som borgerne ser på nettet, lyder det.
Ifølge rapporten understreger det vigtigheden af en bred definition af digital vold, der tager højde for de nyeste teknologiske muligheder.