Velkommen til ugens første morgen-briefing fra Computerworld. Mandagens korte overblik er sammensat og forfattet af Dan Jensen.
Danske Frameo blandt de hurtigst voksende i Europa
Den danske software-virksomhed Frameo er med på Financial Times’ over de hurtigst voksende virksomheder i Europa.
Selskabet, der har 25 medarbejdere, står bag en slags digitale poskort, som kan anvendes til at hurtig deling af billeder og videoer.
Det er stiftet Kasper Borup Jensen, Nikolaj Schmidt, Torben Ulrich og Emilie Christiansen i 2015. På Financal Times liste har selsakbet fået en 60. plads og en 10. plads i kategorien IT & Software, skriver Finans.
Til Finans siger Kasper Borup Jensen, at Frameo-appen er blevet downloadet mere end fem millioner gange.
“Vi har været med til at genoplive markedet for digitale billedrammer, og vi kan se at interessen for produktet vokser,” siger han.
TikTok-spørgsmål lander på regeringens bord
“Agter regeringen at komme med anbefalinger for brugen af TikTok?.”
Sådan lyder spørgsmålet til regeringen og digitaliserings-minister Marie Bjerre (V) fra Udvalget for Digitalisering og It på vegne af Alexander Ryle fra LA.
Udvalget forlanger svaret efter, at Center for Cybersikkerhed i sidste uge anbefalede, at TikTok fjernes fra alle statslige arbejds-telefoner og lignende.
Dele af EU, hele den amerikanske stat samt mange andre har allerede forbudt TikTok på offentlige telefoner. Det samme har iøvrigt Folketinget.
Marie Bjerre - der selv har fjernet TiKTok fra sin telefon - ventes at komme med et officielt svar inden længe.
Amazon sætter kæmpe-byggeri på pause
Amazon sætter kæmpe-byggeriet af selskabets nye 'andet' hovedkvarter på pause som en direkte konsekvens af den økonomiske afmatning.
Amazon er ellers godt i gang med at opføre det, som det kaldet sit 'andet hovedkvarter' på 22 etager i Arlington uden for den amerikanske hovedstad, Washington D.C, på USA's øskyst.
Selskabets 'første hovedkvarter' ligger i Seattle på den amerikanske vestkyst.
Det nye byggeri er planlagt til at koste næsten tre milliarder dollar. Det har været planen, at det skal være klart i 2030, hvor Amazon har lovet at have 25.000 mennesker i arbejde i området.
To bygninger er allerede klar, og Amazon vil tage dem i drift med 14.000 kontor-arbejdere om få måneder. Selskabet er ikke kommet med nogen melding om, hvornår byggeriet skal genoptages.
Zoom sætter uden varsel topchefen på porten
Zoom har uden varsel fyret topchef Greg Tomb, der med titel af ‘president’ har refereret direkte til selskabet CEO og stifter Eric Yuan.
Selskabet meddeler selv, at der ikke er nogen specifik årsag til ophævelsen af Greg Tombs kontrakt.
Han blev ansat i kølvandet på corona-pandemien, som blev et regulært gennembrud for Zoom med det klare mål at få sat yderligere skub i væksten.
Det er det imidlertid ikke gået så godt med, og Zoom kæmper for at undgå, at markedet for samarbejdssystemer bliver totalt overtaget af Google Meet, Microsoft Teams og Slack.
Cybersikkerhedsrådet kigger på beredskabsplaner
Regeringens Cybersikkerhedsråd har for tiden fokus rettet mod statens beredskabsplaner og mulighederne for at genoprettet drift og lignende efter nedbrud.
Rådet mødtes fredag i sidste uge digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) i blandt andet den forbindelse.
Rådet har blandt andet kigget på de områder og nedslagspunkter, som man “skal være opmærksom på, når man planlægger at gennemføre en genopretningstest, og hvordan man bedst samler op på de erfaringer, man gør sig i forbindelse med denne,” meddeler det.
Cybersikkerhedsrådet har 20 medlemmer. Thomas Flarup fra Center for Cybersikkerhed er formand.
Flere danskere betaler med app end med kort
For første gang er antallet af betalinger med MobilePay højere end antallet af betalinger med de klassiske betalingskort i de danske butikker.
Af Dansk Erhvervs såkaldte E-handelsanalyse - der udkom i sidste uge - fremgår det, at 45 af betalingerne i januar blev foretaget med MobilePay, mens 43 blevet foretaget med betalingskort. De sidste procent blev foretaget med andre betalings-løsninger som faktura, netbank, Paypal og lignende.
Dansk Erhverv venter, at udviklingen vil fortsætte, da især de yngre forbrugere betaler med apps. Derfor opfordrer foreningen også alle netbutikker til at tage MobilePay og lignende til sig omgående.
Du kan læse mere hos Dansk Erhverv her.