Før var de to, nu er de tre.
Markedet for grafikkort har igennem årevis været domineret af blot to aktører, men efter Intels entré på scenen, har selskabet indhentet AMD på rekordtid.
Den førende grafikkort-producent forbliver dog fortsat ubestridt på tronen.
Det fremgår af nyeste markedstal fra analysehuset Jon Peddie Research, som viser, hvordan Intel på rekordtid har skåret sig en del af markedet, som matcher AMD’s.
En mægtig, to små spillere
Efter tallene fra sidste kvartal i 2022 at dømme, består markedet for grafikkort nu af tre spillere med AMD og Intel side om side på andenpladsen, med hver ni procent af salget.
Nvidia dominerer dog fortsat på nærmest monopol-vis med i alt 82 procent af markedet.
Intels vækst svarer dog til en nærmest fordobling af markedsandele i forhold til samme kvartal året før, hvor selskabet alene tegnede sig for fem procent af markedet.
Omvendt skidt er det for AMD, hvis markedsandele halveres fra 18 til ni procent i samme tidsrum.
Trods uimponerende produkter
Intels fremgang sker til trods for, at selskabets første serie af ’Arc’-grafikkort ikke har vist sig at være synderligt konkurrencedygtige, når det gælder teknisk formåen eller performance.
Selskabets top-kort Arc A770 har således vist sig kun at kunne matche mellemklasse produkter såsom Nvidias RTX 3060 ti eller AMD’s RX 6600 XT. Det er til trods for et væsentligt større strømforbrug og større mængder hukommelse ombord.
Siden debuten i 2021 har Intels Arc-kollektion været skarpt prissat, mens fintuning af drivere og bredere support i spil, har bidraget til at gøre kortene mere konkurrencedygtige.
I Computerworlds søstermedie PCWorlds seneste stortest har kortene vist sig at matche hinanden nogenlunde på ydelsen, mens Arc A770 vinder frem når raytracing-funktioner slås til og mens opløsningen øges.
Dyster baggrund
Intels fremgang kommer i en tid, hvor markedet for grafikkort er inde i en usædvanlig kraftig afmatning, noterer analysehuset.
Alene i det seneste kvartal er antallet af nye grafikkort i handlen raslet ned med 15,4 procent, mens faldet målt over hele året er nede med 38 procent.
Lignende tendenser er at spore i markedet for cpu’er som i samme periode er styrtdykket med 35 procent fra i alt 84 millioner CPU’er i kvartalet til 54 millioner fordelt på både desktop- og laptop-processorer.
Mens nedturen er voldsom, noterer instituttet, at der er bedring i sigte, da faldet kommer oveni en corona-periode med ekstrem efterspørgsel på elektronik.
Salgsdykket forventes her at ville stabilisere sig for grafikkort i perioden mellem 2022 og 2026, med en beskeden stigning i perioden på 0,19 procent årligt.