Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kunstig Intelligens skal understøtte effektiv akut diagnosticering

Forsinkelser i diagnostik af akutte patienter kan være livsfarlig, men kunstig intelligens ser ud til at kunne blive et effektivt værktøj til at speede processen op. Erfaringen gøres på Sygehus Lillebælt, hvor man undersøger, hvad brug af kunstig intelligens betyder for patienterne.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når en patient ankommer til en akutafdeling, kan symptomerne pege i mange retninger og den tid, der går inden patienten er diagnosticeret og i behandling, kan være afgørende. Et patientforløbs udviklingsprojekt på Sygehus Lillebælt forventes at vise, at når kunstig intelligens prioriteres som værktøj i diagnostiseringen, så kan patienter hurtigere få den rigtige behandling.

Det ambitiøse projekt som kaldes DESERT er banebrydende og har allerede fået stor opmærksomhed udenfor landets grænser, fordi det er nemt at forstå og replikere for andre sygehuse. Projektet går i al sin enkelthed ud på at anvende kunstig intelligens til at få et forslag til, hvad en akutpatient med forskellige symptomer kan fejle.

Professor og Læge Ivan Brandslund fra Sygehus Lillebælt, der leder udviklingsprojektet møder ofte spørgsmålet: Er det ikke lægens job at skaffe den rigtige diagnose?

”Det er lægens ansvar at skaffe den rigtige diagnose, og med kunstig intelligens får lægen endnu et virkeligt effektivt redskab, der kan sammensætte og analysere mange flere informationer, end hvis lægen skulle gøre det på den måde, han eller hun plejer”, siger han

I en artikel fra Sygehus Lillebælt udtaler afdelingslæge i den medicinske zone på Akutafdelingen på Sygehus Lillebælt, Dorte Patuel Andersen, at blot at kunne analysere blodprøver hurtigere og bedre og dermed få mere information ud af blodprøvesvar betyder, at personalet i flere tilfælde hurtigere kan hjælpe patienten, der skal have akut behandling.

”Det giver os nogle muligheder for hurtigere at kunne stille den helt rette diagnose,” siger hun i artiklen.

Platformen gør det enkelt

SAS Institute (SAS) er teknologisk partner i projektet Region Syddanmark og supporterer projektet, der er bygget op på den AI Innovationsplatform som regionen har investeret i fra SAS, for at være klar til at løfte de store digitaliseringsopgaver, som ligger forude i sundhedssektoren.
Director, Advisory Nordic Healthcare, Morten Krogh Danielsen, har arbejdet med projekter som DESERT gennem en årrække, og han siger om platformen og projektet:

”Platformen gør det enkelt, fordi vi på en samlet platform kan udvikle, teste, validere og produktionssætte de udviklede algoritmer. Platformen sikrer tillige, at der leves op til alle GDPR regulativer, og de projekter, som vi arbejder på, kan kan relativt nemt replikeres til andre hospitaler i Danmark og uden for landets grænser, med et lignende set up”.

Projektet er rygtedes, og efterspørgslen efter at høre om netop dette projekt er stor.

Erfaringerne fra Region Syddanmark kan også bruges andre steder i den offentlige sektor, hvor man har mange data og brug for hurtige svar. Fx i kommuner, borgerservice og lignende.

En ting man skal man have for øje, når man vil i gang med kunstig intelligens og brugen af en Innovationsplatform. Det kræver accept og vilje fra topledelsen, det kræver nye tankegange og andre ressourcer og en stærk teknisk samarbejdspartner for at komme i mål.

Morten Krogh Danielsen, SAS, understreger: ”Det er ikke uden grund, at Sygehus Lillebælt gennem mange år har været et forbillede i moderne patientbehandling og om nogen sat både mening og handlekraft bag vitterligt at sætte patienten først. Netop den høje standard og respekt for patienter kendetegner den særlige ånd, som lever på Sygehus Lillebælt. Det kendetegner også de AI projekter, som sætter hospitalet blandt de førende på AI projekter i sundhedsektoren både i Danmark og ude i verden.”




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere