Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Skærmfri bølge ruller ind over Danmark: Slut med trætte elever

En tredjedel af danske unge under 25 år tjekker deres smartphone hver nat, hvilket har store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser. Med inspiration fra USA indfører en række danske efterskoler nu et nyt skærmfrit tiltag, hvor smartphones bliver lagt i små poser om natten.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

At tjekke sin smartphone om natten kan have store konsekvenser for nattesøvnen og øger risikoen for bl.a. stress, hovedpine og dårlig indlæring. Det viser en undersøgelse fra Københavns Universitet.

Én af de danske skoler, der oplever udfordringen med trætte elever på egen krop, er Mariager Efterskole i Jylland, der huser ca. 150 elever på tværs af 9. og 10. klassetrin. Her har de unges mobilvaner været et stigende problem.

"Mobilen stjæler elevernes fokus i flere forskellige sammenhænge og særligt om natten. I stedet for at tale med hinanden og lade op til næste dag, så ligger de med mobilen og tjekker, hvad der sker på de sociale medier," siger Morten Iversen, forstander på Mariager Efterskole. Han fortsætter:

"Skærmtid om natten har store konsekvenser for den enkelte elev, undervisningen og elevernes relationer. Med en afbrudt søvn får man ikke ladet batterierne op, og så er det nemmere at forsvinde ind i den digitale verden end at opsøge andre."

Venskaberne på skolen får mere fokus

Mariager Efterskole har fundet en nem og effektiv løsning, der kommer problemet til livs. Ved at lægge elevernes smartphones i små stofposer med et smart låsesystem har eleverne ikke adgang til deres smartphones i løbet af natten - selvom den ligger på natbordet.

"Vi har valgt at indføre smartphone-fri nætter, hvor elevernes telefoner puttes i seng kl. 22 i 'soveposer' fra Yondr. Vi har kørt med det i et halvt år, og det har haft en positiv effekt på vores skole. Vi oplever flere friske elever, flere samtaler mellem eleverne og bedre relationer. De digitale venskaber fylder mindre, og venskaberne på skolen får mere fokus," siger Morten Iversen.

Mariager Efterskole er blandt de første skoler i Danmark, der har taget et aktivt valg om at indføre smartphone-fri nætter blandt eleverne. En tendens, som Morten Iversen tror, vil brede sig til flere skoler og uddannelsessteder i landet.

"Unge vokser op med en smartphone i hånden og kender ikke til en tid uden digitale enheder. Derfor skal vi hjælpe dem med at skabe nogle gode rammer, og vi tror, at Yondr-poserne kan være en stor hjælp for mange institutioner, der oplever problemer med elevers mobilvaner," siger Morten Iversen.

Smartphone-fri bølge kickstartet af verdenskendt komiker

De små stofposer, der til forveksling ligner et løbeetui til mobilen, er udviklet af startup-virksomheden Yondr, der ønsker at skabe flere smartphone-fri rum og miljøer under bl.a. koncerter, events, standup-shows og i retssale.

Yondr kom for alvor på kortet i 2017, da den verdenskendte komiker Chris Rock brugte dem på sin turné i 2017, hvor også danske fans måtte smide mobilen i Yondr-posen, da han gæstede Royal Arena med showet "The Total Blackout Tour".

Yondr anvendes på tusindvis af skoler og uddannelsesinstitutioner i USA og Australien og er nu på vej ind i det danske uddannelsessystem.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere