Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

I fremtiden skal bilerne på vejene advare hinanden mod farer

Biler i EU kunne dele data på farten, så de kan advare hinanden om eventuelle farer forude. Det er Ford, der har fået ideen med at lade køretøjer snakke med hinanden, og andre bilmærker er med.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Trafikuheld eller huller i vejen skal ikke længere komme bag på EU’s bilister. I hvert fald ikke, hvis de sidder bag rattet i et køretøj, som er online-forbundet. Bilproducenten Ford er gået sammen med EU-Kommissionen i et projekt, hvor bilister eller rettere deres biler deler oplysninger med hinanden via servere.

Projektet har fået navnet Data for Road Safety. Her vil bilproducenter, som deltager i samarbejdet, kunne identificere og dele information om trafikale sikkerhedsrisici med hinanden.

”En bil, der er tilkoblet online, kan give føreren besked om en eventuel fare, der venter rundt om næste sving. Denne form for sikkerhedsteknologi kan blive til et helt økosystem af datadeling, der øger trafiksikkerheden for alle bilister – ikke kun Ford-ejere,” udtaler Peter Geffers, chef for Connected Vehicles hos Ford Europa.

Data kommer fra udstyret

Teknologien bag bygger på Local Hazard Information, som Ford i 2020 introducerede i sin model Ford Puma. Local Hazard Information inkluderes nu i alle nybyggede Ford-biler, heriblandt også den nye Ford Kuga.

Data for Road Safety-samarbejdet følger i hælene på et 16 måneder langt pilotprojekt, hvor titusindvis af sikkerhedsrelaterede informationer blev udvekslet mellem biler af forskellige mærker. Informationerne kunne for eksempel handle om havarerede biler, glatte veje eller nedsat synlighed.

Data om brug af tågeforlygter, automatisk nødbremsning eller aktivering af airbags blev automatisk og anonymt registreret i hvert køretøj. Efterfølgende blev data brugt til at danne et billede af, hvor en potentiel fare eller forhindring befandt sig.

Advarsler udsendes til biler

Informationerne blev sendt via FordPass Connect-modemet til en krypteret Ford-server. Herfra blev de sendt videre til resten af projektets deltagende bilproducenter og videre til de deltagende køretøjer.

Relevante meddelelser landede hos køretøjer i nærheden af den potentielle fare. Informationerne kan eksempelvis også bruges til at advare nødtjenester og levere nøjagtige placeringsdata på få sekunder.

Ud over Ford omfatter samarbejdet bilmærker som Volvo, BMW og Mercedes-Benz.

Der er endnu ingen oplysninger om, hvornår eller hvordan projektet skal rulles ud.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere