Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Linksys Velop AX1800 MR7350: Fuldt udstyret budget-router med Wi-Fi 6

Linksys udvider sit Wi-Fi 6-produktprogram med routere, som umiddelbart ser traditionelle ud. Men skindet bedrager, for de kan også indgå i mesh-systemer.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.


Med et fodaftryk som et A5-ark og to forholdsvis korte antenner er Linksys’ nye router Velop AX1800 MR7350 med Wi-Fi 6-teknologi nem at placere i et hjem. Men tag ikke fejl af størrelsen: Når det gælder features og udstyr, kan MR7350 på mange punkter måle sig med dyrere modeller.

Velop MR7350 tilhører AX1800-klassen, hvor ”AX” står for den seneste Wi-Fi-teknologi, som kombinerer højere hastighed, bedre dækning og flere samtidige brugere end ”AC” og tidligere grej. ”1800” angiver routerens totale, teoretiske streaminghastighed på 574 Mbps og 1,2 Gbps på frekvensbåndene 2,4 og 5 GHz.

Ifølge Linksys kan den lille router dække hjem på op til 160 kvm og håndtere mere end 20 opkoblede enheder. Tilslutningerne er de sædvanlige for en model i økonomiklassen. Der er fem RC45-terminaler, alle med 1 gigabit båndbredde – en WAN til teleudbyderens modem og fire LAN til kablede enheder i husholdningen. Desuden er der en USB 3.0-port til et eksternt disk-drev.

Intelligent Mesh

Hos Linksys skal man ikke længere afgøre, om man skal anskaffe en routerløsning eller et mesh-system. Man kan starte med en MR7350 og bruge den som router, hvad de fleste nok vil gøre.

Hvis man ikke er tilfreds med dækningen i et større hjem, kan man købe en løs mesh-enhed og koble den til routeren, så man beholder fordelene ved ét netværksnavn og én adgangskode. Og hvis man går den anden vej og opgraderer til en kraftigere Linksys-router, kan man omstille MR7350 til satellit og forbedre dækningen i husets fjerneste hjørner.

Linksys har i øvrigt taget højde for den igangværende identitetsdebat og taler om ”primær node” og ”underordnet node” i et mesh-system – ”parent” og ”child” på engelsk – i manualen til MR7350. Tidligere brugte man nogle gange udtrykkene ”master” og ”slave” om de enheder, som vi på AOD stadig foretrækker at kalde henholdsvis ”router” og ”satellit”.

Fuldt udstyr

Det er nemt at komme i gang med en router som MR7350. Den nødvendige app er på glimrende dansk og har forståelige forklaringer i vejledningerne. Vi klarede det hele på cirka 15 minutter, selv om vi skulle ind på vores konto, nulstille vores adgangskode og vælge et nyt password.

Om softwaren kan vi ikke forestille os, at andre end de mest hardcore gamere kan finde noget at brokke sig over. Der er et væld af muligheder for at personalisere opsætningen. Ud over vores kæphest, gæstenetværk, kan man bruge forældrekontrol til at styre ungernes netsurfing, og man kan prioritere op til tre enheders trafik, hvorefter de øvrige må deles om den resterende kapacitet. Og det er kun begyndelsen!

Benchmarks

Over en kablet internetforbindelse er MR7350 blandt de hurtigste routere, vi har testet. Den pinger på 6 ms og udnytter vores YouSee-gigabit-forbindelse fint med 948 Mbps download og 115 Mbps upload.

Ser vi bort fra tallene på den øverste etage i vores testmiljø, er resultaterne også tilfredsstillende. På første sal oplever vi dog hastighederne som ret lave og ikke videre stabile. Denne udfordring kan løses med en kompatibel mesh-satellit – eller ved at rykke routeren op fra kælderen til en central position i stueplan. Ifølge vores supplerende specifikation – AOD_Connected Performance Index eller blot AOD_CPI – når MR7350 op på 4.806. AOD_CPI kommer vi frem til ved at trække den vigtigste parameter, downloadhastighed, i samtlige positioner ud af vores tabel med måleresultater og lægge alle 15 tal sammen.