Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dansk robot kan scanne kæmpe vindmøllevinger for fejl

Et forskningsprojekt med dansk deltagelse har udviklet en autonom robot, som 3D-scanner store emner. Robotten kan blandt andet bruges til kvalitetstjek af vindmøllevinger.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når et produkt bliver meget stort, kan det være svært for producenten at kontrollere, om emnet er fri for fejl eller indeholder mulige svagheder. Nu kan en automatiseret løsning hjælpe i form af 3D-scanning. Robotten, som foretager scanningen, er udviklet af Siemens Gamesa Renewable Energy sammen med DTU og Force Technology. Robotten kan blandt andet scanne overfladen på vindmøllevinger.

”Robotten kan scanne overfladen med en 3D-scanner, en såkaldt struktureret lysscanner, som via infrarødt lys får 3D-punktskyer ud fra vingens overflade,” forklarer Rasmus Ahrenkiel Lyngby, der brugte sin erhvervs-Ph.d. fra DTU hos Siemens Gamesa Renewable Energy på at udvikle teknologien i løsningen.

Robotten er opbygget og testet på Force Technologys fabrik og derefter afprøvet i Siemens Gamesas vingefabrik i Aalborg.

Scanning sker uden forprogrammering

Løsningen består af en selvkørende platform med en robotarm udstyret med et kamera. Dette kamera er i praksis en struktureret lysscanner. Scanningen skal ikke programmeres på forhånd, i stedet tilpasser robotten sig emnet, i dette tilfælde en vindmøllevinge.

”Robotten tilpasser sig selv den enkelte vinge, hvilket er utrolig imponerende, når man skal måle noget, der er så stort og lave et stykke udstyr, der selv finder ud af, hvad den skal måle og tilpasser sine algoritmer efter, hvor den skal bevæge den,” fortæller Ewa Nielsen, der er Head of Quality Execution hos Siemens Gamesa Renewable Energy.

Ultralyd kan afsløre indre defekter

Scanningen er også med til at give værdifulde data, som kan bruges til at planlægge vedligeholdelse, forudser Thomas Aaboe Jensen, programleder hos Force Technology og en af de involverede i projektet.

”Hvis man vil finde indre defekter på store strukturer, kunne man sætte et ultralydssystem på. Det kunne være broer, rørkonstruktioner eller tårne til vindmøller. Alt, som man kan forestille sig, er stort, og hvor man gerne vil have en 3D-model af den faktiske konstruktion,” forklarer han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere