Af Natasja Broström, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Nu til dags er det næsten umuligt at undslippe nettets snigende sporingsfunktioner. Selv med et VPN kan du ikke være sikker. Din forbindelse krypteres, men de data, du sender, er ikke, så du er stadig omfattet af sporing ved hjælp af cookies og deslige. På de næste sider ser vi på, hvorpå du kan tilbageerobre noget af kontrollen, samt en mulig fremtid, hvor dit privatliv er i centrum.
Vil du for alvor skjule det meste af din onlineaktivitet, så begynd at bruge din browsers ”privat-vinduer”. Med funktionen slået til kan du browse uden opbevaring af cookies, adgangskoder eller historik, når du lukker vinduet. Private søgevinduer har også andre funktioner. Firefox tilbyder for eksempel indholdsbeskyttelse. Gør enten privat-modus til en vane, når du surfer, eller juster dine browserindstillinger manuelt. Åbn dens indstillinger og afsnittene for privatlivet og sikkerhed. Bemærk dog advarslerne om, at nogle hjemmesider muligvis ikke fungerer korrekt. Her må du skønne, om du stoler nok på dem til at lade dem spore dig.
Flere privatlivsstramninger
Du kan også installere et plugin, som blokerer reklamer. Ghostery er en mulighed. Det kan bruges til yderligere at kontrollere de typer annoncer, du ser, og mængden af sporing, som din browser tillader.Tingenes Internet (IoT) har ført til, at smarte apparater i stigende grad anvendes i vores hjem, fra Amazons Echo-højttalere til Samsungs SmartThings-sortiment. Muligheder for hacking og beskyttelse af dit privatliv generelt bør få dig til at overveje, om du vil have den slags enheder i dit hjem.
Kan du ikke leve uden, så styrk sikkerheden ved at oprette et separat Wi-Fi-netværk til dine enheder. Dermed er de isoleret fra dit hovednetværk. Hold øje med firmwareopdateringer, der lukker sikkerhedshuller. Sørg for, at dine enheder er indstillet til automatisk at installere opdateringer, når de frigives.
Derefter skal du begrænse enhedernes muligheder for at lytte med. Alexa-brugere kan for eksempel ændre ordet, der bruges til at vække deres enheder og sætte det i lytte-modus. Vælg et ord, som du næppe bruger i daglig tale, og som ikke kan forveksles med andet (Nebukadnesar, for eksempel). Husk også regelmæssigt at rydde ud i gamle optagelser. I Alexas tilfælde går du ind i appens indstillinger og finder historikken.
Alternative løsninger
En mere radikal løsning er at gøre dig fri af de store virksomheder. Alle tjenester, herunder sociale medier, har open source-alternativer, som er mindre, mere privatlivsfokuserede og ofte lige så gode. De kan dog være mindre brugervenlige og mindre populære, men det er værd at overveje, når det handler om sikrere privatliv. Måske kan du overtale nære venner og familie til at følge med.
Bruger du en Windows 10-version med Cortana, kan du slå taleassistenten fra, indtil Microsoft, som lovet, i en opdatering splitter Cortana fra Windows 10-søgeværktøjet. Du deaktiverer assistenten med Ultimate Windows Tweaker fra www.thewin dowsclub.com. Søg på ”tweaker 4”. Gå ind under ”Security & Privacy” og vælg fanen ”Privacy”. Undersøg nu et open source-alternativ; Mycroft er den mest udviklede. Hardwaren kan være dyr, men på https://github.com/MycroftAI/enclosure-picroft#readme får du detaljer om at bygge en lytte-anordning omkring en billig Raspberry Pi-computer ved hjælp af Picroft-software.
Prøv noget andet
Er du træt af Twitter, så prøv tjenesten Mastodon. Denne tjeneste er decentraliseret, hvilket betyder, at den består af uafhængige fællesskaber, der kan mødes, og at teknisk kyndige brugere kan installere en privat server til venner og familie.
Hænger Facebook dig ud af halsen, så opret en privat Mastodon-server. Vil du have en mere Facebook-lignende oplevelse, findes Diaspora eller Friendica. Begge er decentraliserede som Mastodon, selvom Diaspora nok er bedst, hvis du blot vil deltage i en klynge og kaste dig ud i det.
Du er nu på vej mod en mere åben, men også privat, fremtid. Hvorfor stoppe der? På https://alternativeto.net finder du flere alternativer til software, tjenester og endda online shoppingsites. Du behøver ikke gøre alt på en gang, men sæt dig nogle delmål og få lidt efter lidt kontrollen over dit onlineliv tilbage. Et skridt ad gangen.
Krypter dine mails
Mail ikke en sikker platform. Nogle tjenester, for eksempel Google, krypterer meddelelser mellem kompatible platforme. De fleste udbydere gør ikke. Selv hvor krypteringen finder sted, er det ikke nødvendigvis under din kontrol. For eksempel scanner Google din mail for søgeord, som bruges til at sende dig tilpassede annoncer.
Første skridt er tilmelde dig en privatlivsfokuseret udbyder. Tutanota og ProtonMail anbefales stærkt. De er open source og kan tilgås med browser eller en app. Tyske Tutanota har en premium-version (12 euro, cirka 90 kroner, om året), hvormed du kan sende mail fra brugerdefinerede domæner.
ProtonMail er fra Schweiz, som har en strammere privatlivslovgivning. Unikke funktioner omfatter mails, der selvdestruerer efter en given periode og sikker afsendelse til brugere uden for ProtonMail. Blandt fordelene for betalingsbrugere (48 euro, cirka 360 kroner, om året) er en IMAP/SMTP-bro, der giver dig adgang til din ProtonMail ved hjælp af en hvilken som helst mailklient, herunder Outlook.
Decentralisering af Internettet
Ked af udviklingen for World Wide Web i de sidste par årtier? Du er ikke alene. Tim Berners-Lee, som reelt opfandt WWW, har haft disse bekymringer næsten fra det øjeblik, hvor internettet fik momentum, og han prøver at udvikle en modgift mod de værste udskejelser. Berners-Lees platform, med kodenavnet Solid, er baseret på en enkelt forudsætning: at bryde grebet, firmaer har over vores data, ved at decentralisere internettet og give os kontrollen over vores data tilbage. Den grundlæggende ide er, at folks data ligger i en slags lagre, og at kontrollen med disse lagre udelukkende ligger hos den enkelte, så de selv vælger præcis, hvor meget – eller hvor lidt – af disse data deles med omverden. Om nødvendigt fra sag til sag.
Platformen er stadig i sin vorden, med et stigende antal kodere hjælper med at udvikle Solid yderligere. Der kommer modstand fra de sædvanlige kanaler, men ideerne bag har allerede vundet opmærksomhed andetsteds. Se blot opvæksten af Mastodon, Diaspora og andre fælles sociale netværk. Læs mere her: https://fortheweb.webfoundation.org.