Af Carsten Sørensen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
De to harddiske, vi her har samlet, minder overordnet set om de fleste andre portable harddiske. Begge deltagere her kan selvfølgelig anvendes som en traditionel portabel USB 3.0-harddisk og tilsluttes computere på den traditionelle måde via USB-kabel. Det ville dog være en skam udelukkende at benytte drevene på denne facon.
For det første så går man glip af de muligheder, som den trådløse understøttelse fører med sig. En trådløs harddisk som disse to har mange lighedspunkter med en NAS-server, hvad de grundlæggende funktioner angår.
Det er også alt for dyrt at investere i en af disse to drev, hvis man hovedsageligt har brug for en portabel harddisk som supplement til ens bærbare computer, eller man bare gerne vil have sine programmer og data med sig på farten.
Prismæssigt koster begge disse drev langt mere pr. GB, end hvad tilsvarende almindelige portable harddiske kan købes til. Indrømmet er forskellen i dette tilfælde ekstra stor, da det er hos de mindste harddiske, at man får mindst antal GB pr. krone.
Wi-Fi giver merværdi
Det er åbenlyst, at man kan koble sig til den portable harddisk via Wi-Fi og hvad så?
Den mest indlydende mulighed, der åbner sig er, at man dermed med ét har løsningen på et af de største problemer ved mobile enheder som smartphones og tablets. Der er nemlig normalt ikke ret meget tilgængelig hukommelse til lagring af egne data. Specielt ikke hvis man gerne vil se film på enheden.
Streaming af film, fotos og musik til computere, mobile enheder, tv, spillekonsoller med mere er den mest indlysende ting, man kan anvende sin portable Wi-Fi harddisk til.
En anden umiddelbar fordel er, at flere kan tilgå drevet på samme tid, og anvende forskellige typer enheder til at tilgå det portable drev, igen på samme tid.
Western Digital My Passport Wireless
My Passport Wireless er en portabel harddisk med microUSB 3.0-port, samt mulighed for at koble sig direkte til drevet via Wi-Fi.
Man kan også anvende den som hotspot med adgang til internettet, eller som en del af det hjemlige drev, hvor alle enheder på netværket kan tilgå data på drevet. Som kablet drev kræves ingen ekstern strømforsyning, i brug som Wi-Fi-drev kører den på batteri.
Ganske nydelig fremtoning, omend lidt til den buttede side. Der gemmer sig dog masser af muligheder og brugervenlig software bag det ydre.
Batterilevetiden varierer efter brugsmønster, men den skulle kunne klare op til 20 timer i standby og 6 timer streaming af videostreaming. Vi nåede ikke at presse den helt derud. Især streamingtiden skal man måske være lidt på vagt overfor.
My Passport Wireless er udstyret med et plastikkabinet med skrånende grålige sider og en top bestående af sort plastik. Drevet fremstår lidt buttet, og den testede udgave har dimensionerne 127 mm x 86 mm x 29,8 mm samt en vægt på 359 gram.
Vi kiggede på udgaven med 500 GB harddisk, den kan også fås med 1 TB og 2 TB harddisk. Drevet er formateret i ExFAT, så den kan anvendes til såvel pc samt Mac OS X.
I siden af harddisken er der indbygget en SD-kortlæser. Her kan man montere sit SD-kort og enten kopiere eller flytte indhold over på harddisken. Processen kan også automatiseres.
For at bruge drevet i trådløs tilstand skal man først tænde for enheden, samt aktivere Wi-Fi, dertil findes der to knapper på enheden.
Opsætningen er ganske ligetil, og til mobile enheder henter man WD MyCloud-appen til sin IOS eller Android-enhed. Når man tilgår My Passport Wireless fra en Mac eller en pc, skriver man blot den rigtige url i browserens adressefelt, og man mødes af en flot og overskuelig webgrænseflade. Her får man de grundlæggende informationer om indholdet på drevet.
Der er flere administrationsmuligheder, blandt andet kan drevet sættes til god ydelse eller til at spare på batteriet alt efter, hvad man vil foretage sig. Man kan tildele et separat password til drevets indstillinger. Drive Lock låser drevets USB-adgang, så man ikke kan tilgå drevet via USB-porten.
Avancerede muligheder er at aktivere ftp-adgang til drevet, og i den forbindelse kan man også aktivere SSH, hvilket er for avancerede brugere.
Streaming fra drevet fungerer godt, så tanken bag drevet virker. For at vurdere drevets hastighed isoleret set har vi målt hastigheden over USB 3.0-forbindelsen med HD Tune Pro 5.50. Her har drevet en sekventiel skrivehastighed på 104,4 MB/s samt en sekventiel læsehastighed på 104,9 MB/s .
Det er en fornuftig score for et drev til dette anvendelsesformål I CrystalDiskMark er hastigheden endog et par MB/s hurtigere. Søgetiden er med 18,0 ms til gengæld ikke så god.
Sammenlignet med forrige drev er MiniStation Air 2 drevet noget slankere. Der er her ligeledes tale om 500 GB udgaven, drevet kan også fås i en 1 TB udgave. Målene er 145 mm x 84 mm x 17 mm, og vægten er 265 gram.
Drevet er formateret med NTFS-filsystemet, hvilket betyder, at den skal omformateres for at kunne benyttes sammen med Apples Mac-computere.
Drevet er udstyret med en microUSB 3.0-port, men ellers tilgås den ligesom det forrige drev via Wi-Fi 802.11n. Heller ikke her kræves der strømforsyning, når drevet er forbundet via kabel. I modsætning til harddisken fra Western Digital er her ikke indbygget kortlæser.
Slankt og tidsløst design, der gemmer på en masse funktionalitet. Overraskende også i form af batteriopladerfunktion.
MiniStation Air 2 er til gengæld speciel ved, at den også kan fungere som USB-batterilader for en smartphone/tablet. Det kan lade sig gøre fordi, at MiniStation Air 2 er udstyret med et batteri på 3020 mAh.
Det skulle række helt op til 12 timers streaming fra drevet, det stiller vi os lidt skeptiske overfor, men det virker til, at batteriet som lovet holder længere end hos My Passport Wireless.
Ligesom hos foregående drev kan man tilkoble op til otte enheder til den portable harddisk samtidig, Buffalo siger, at man kan streame tre HD-film på samme tid. Det kan man sikkert, men prøv jer frem, måske skal man skære ned til to, hvis modtagelsen ikke er perfekt.
Også her kan man ved at forbinde sig til drevet opnå videre forbindelse til internettet, hvis det ønskes. Drevet har andre tricks, der gemmer sig under avancerede muligheder, blandt andet kan man selv bestemme, hviken Wi-Fi-kanal drevet skal anvende. En fordel de steder hvor 2,4 GHz frekvensbåndet er godt udnyttet.
Opsætningen af harddisken er ikke helt så 'selvkørende' som hos Western Digital-drevet, det er egentligt til at finde ud af, men holder man ikke et vågent øje med guiden, tændes det trådløse netværk måske ikke med det samme. En erfaring vi gjorde os. Sådan kan det gå, og nogle gange skal man læse lidt på lektien.
Man kan tilgå Ministation
Air 2 via ens Android- eller IOS-enheder, til begge typer enheder kan man gratis hente MiniStation 2-appen. Den har en nydelig omend ikke vildt avanceret brugergrænseflade, men kan dog eksempelvis skifte visning mellem indhold på den mobile enhed og Ministation. Appen har en stifinder-visning samt mulighed for streaming af billeder, musik og film.
På computeren skriver man den angivne url og får adgang til cirka de samme muligheder i en grænseflade, der ligner appens.
MiniStation Air 2 byder ligesom My Passport Wireless på en god Wi-Fi-forbindelse. Her er det ikke let at mærke forskel. Vi har også her målt hastighederne over USB 3.0 med HD Tune Pro 5.50. Drevet har en sekventiel skrivehastighed på 97,9 MB/s samt en sekventiel læsehastighed på 111,1 MB/s. Den gennemsnitlige søgetid er på 18,3 ms.
Du er ikke bundet af at investere i disse to portable drev, hvis du skulle overveje at købe en portabel Wi-Fi-harddisk. Det er jo tillokkende med et drev, der kan fungere som knudepunkt for streaming af film, musik og fotos, blot for at nævne nogle anvendelsesmuligheder. Corsair Voyager Air 2 har eksempelvis en kapacitet på 1 TB, og der er også Seagate Wireless Plus, der kan fås i kapaciteter fra 500 GB til og med 2 TB kapacitet