For De Konservative er it motoren bag den vækst, som driver den danske velfærd og beskæftigelse: It er vigtigt for den globale konkurrence.
Derfor er partiets it-ordfører Pia Christmas-Møller særdeles betænkelig ved, at den overvejende del af den kvindelige befolkning ikke interesserer sig en døjt for it-uddannelserne.
- Der er meget få kvindelige datalogistuderende, og det kunne tyde på, at der allerede i folkeskolen, er noget, der afskrækker kvinder. Derfor skal der sættes ind tidligt, mener Pia Christmas-Møller.
ITU kan ikke stå alene
Men de videregående uddannelser skal også gøres mere attraktive.
De konservative overvejer blandt andet at 'løfte' datamatikeruddannelserne og softwareudvikleruddannelsen til en treårig bachelor - eventuelt med en overbygning.
- Der er behov for dygtige specialiserede eksperter inden for det felt, siger Pia Christmas-Møller.
Desuden mener hun, at it-forskningen på de øvrige universiteter og uddannelsessteder skal styrkes.
- IT-Universitetet kan ikke stå alene med den opgave. ITU er en vigtig fornyelse, som stadig bør udvikles, forklarer Pia Christmas-Møller.
Innovationen skal øges inden for it, og der skal satses på kernekompetencer, der kan udvikles til forretningsområder.
Konkret skal der være et større samarbejde mellem 'it-korridoren', som for eksempel DTU, Katrinebjerg, SCION og Øresundsregionen.
Det digitale smøremiddel
De Konservative er ikke upåvirkede af den megen tale om åbne standarder i den offentlige sektor. Partiet vil ligesom Enhedslisten have en køreplan for, hvordan det kan gennemføres.
- Inden sommeren 2005 vil vi have en gennemtænkt afklaring og en planlægning af både brugen af åbne standarder og sikkerhedsløsninger. Det skal være på plads inden kommunalreformen, insisterer Pia Christmas-Møller.
Hun ser åbne standarder som det smøremiddel, der skal få kommunikationen og den offentlige forvaltning til at glide lettere.
De Konservative vil fortsætte arbejdet med digital forvaltning og satser på at øge det offentliges it-kompetencer.
Savner langsigtede visioner
Pia Christmas-Møller savner diskussionen om Danmarks langsigtede it-strategi, så man kunne reducere problemer som for eksempel 'dobbelt-udvikling' af elektroniske patientjournaler.
Hun går også ind for digitale borgerkort, som har haft en omskiftelig tilværelse på den politiske dagsorden gennem flere år.
- Vi skal drøfte de her ting og tænke sygesikring og legitimation ind i det. Det kan være nøglen til egne data i det offentlige og er et vigtigt aspekt er sikkerheden, uddyber Pia Christmas-Møller.
Borgerkort og 10 mia. til forskning
Som Pia Christmas-Møller ser det, er Danmark allerede godt på vej til at blive en førende it-nation.
Udfordringen bliver at finde de specifikke projekter, kompetencer og kommercielle muligheder, der er.
- Det kunne være i krydsfelterne omkring it og medicin, biotek, design og underholdning. Og der gælder det om at få de små virksomheder med, vurderer hun.
Det kræver penge og en målrettet satsning. Men finansieringen er på plads.
- Hvis regeringen fortsætter i sin nuværende form, er der allerede sat 10 milliarder kroner af til forskning, uddannelse og iværksætteri, forklarer Pia Christmas-Møller.