Til kamp mod ophavsret på software

Software skal beskyttes med patenter og ikke med ophavsret. Sådan lyder det fra den amerikanske konsulent Greg Aharonian, der er gået i retten, fordi han mener, at software-ophavsret er i strid med den amerikanske forfatning. Dansk it-advokat er enig i, at patenter beskytter ideerne bedre.

Det er nærmest uamerikansk at lade software falde ind under loven om ophavsret, synes den amerikanske konsulent Greg Aharonian.

Derfor har han lagt sag an for at overbevise de amerikanske domstole om, at softwarepatenter er rigelig beskyttelse. Det skriver Reuters.

Greg Aharonian beskæftiger sig med intellektuelle rettigheder, og han mener, at ophavsretten ikke er skarp nok, når det gælder om at beskytte en idé.

Papir på ideer

Hanne Bender er indehaver af advokatfirmaet Bender.dk, der specialiserer sig i it-ret. Hun påpeger, at en af de store forskelle ved ophavsretsbeskyttelse og patentbeskyttelser er, at patenter beskytter ideerne i modsætning til ophavsretten.

- Selvom patenter har ulemper, så er der også nogle fordele, navnlig, at du får papir på dit program, mener Hanne Bender, advokat.

Patenter er mere omfattende end ophavsret, men sværere at opnå, da det skal bevises, at en idé eller teknologi er original.

Til gengæld er alt, der bliver kradset ned på et stykke papir, i princippet dækket af ophavsretten.

- I dag er software beskyttet af ophavsretten, da software som sådan ikke kan patenteres i EU. Det kræver ikke registrering af et program for at komme ind under den ophavsretlige beskyttelse, forklarer Hanne Bender.

Ophavsretten har man uden videre, hvis programmet er originalt ? det er en fordel, fordi man ikke skal igennem omkostningstunge registreringer, men en ulempe fordi man ikke ved, om man har en beskyttelse, da det i princippet er dommerne, der afgør det.

Det har i en tidligere amerikansk retssag ført til, at printerproducenten Lexmark fik ret i, at en blækpatron fra en konkurrent brød firmaets ophavsret, fordi den fungerede på Lexmark-printere. Lexmark tabte senere sagen, da den blev appelleret.

Aharonian argumenterer også, at det er sværere at opnå et patent end ophavsret, da det skal bevises, at ideen er ny.

Open source er også restriktivt

Netop nu kører debatten for og imod softwarepatenter i EU, hvor et omstridt direktivforslag er på vej igennem systemet og har skabt splid mellem Europa-Parlamentet og Europas ministre.

En række nej-sigere holder på, at patenter er en stopklods for vækst og nyskabelse. Hanne Bender er delvis enig ? men hun ser samtidig nye muligheder for innovation i patentlovgivningen.

- Fordelen ved patenter er, at man kan gå ind og se, hvordan noget er bygget op. Derfor kan patenter i princippet betyde det samme som hos medicinalindustrien, hvor man ser billigere medicin blive udviklet, vurderer Hanne Bender.

- Men man spærrer også for nogle ting, for patenter bremser for andres videreudvikling af en teknologi. Uanset hvad, så må du ikke kopiere noget, som andre har lavet, siger Hanne Bender, der følger debatten om EU-direktivet nøje.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere