Godmorgen og velkommen til ugens første morgen-briefing. Og velkommen tilbage på job til de af jer, der har holdt efterårsferie.
Her får du traditionen tro dit tidlige overblik over de hurtige it-nyheder i dag mandag 24. oktober.
Dagens første it-nyheder leveres af Alexander Haslund, og lad os så få sparket ugen i gang.
MobilePay-fusion godkendt
Fusionen mellem norske Vipps og MobilePay er på plads, efter at EU-Kommissionen fredag meddelte, at handlen er godkendt.
Det skriver MobilePay i en meddelelse til Computerworld.
Handlen forventes endeligt gennemført 1. november.
Sammen vil det nye nordiske mobilbetalingsselskab have knap 11 millioner brugere og 400.000 butikker og webshops på tværs af Norge, Danmark og Finland.
"Vores ambition er at skabe den bedste og mest komplette leverandør af mobile betalingsydelser i Europa baseret på konstant vækst og innovation til gavn for vores brugere og erhvervskunder," lyder det fra Claus Bunkenborg, nuværende CEO i MobilePay og medlem af ledergruppen i den nye virksomhed.
Aftalen er indgået mellem Danske Bank og et konsortium af banker bag Vipps i Norge. Ejerskabet af den nye koncern Vipps MobilePay vil fordele sig med 72,2 procent til bankerne bag Vipps og 27,8 procent til Danske Bank. Hovedsædet for Vipps MobilePay vil være placeret i Oslo.
Google får kæmpe bøde i Indien
Indiens konkurrencetilsynsmyndighed har idømt Google en bøde på 161,9 millioner dollar svarende til omkring 1,2 milliarder kroner.
Ifølge anklagen har Google udnyttet sin dominerende rolle og begrænset konkurrencen på Android-telefoner.
Det skriver Techcrunch.
Indiens konkurrencekommission har anklaget teknologigiganten for at indgå "ensidige aftaler" med smartphone-producenter for at sikre dominansen af sine apps, og har nu beordret Google til at "ophøre og afstå" fra sådan praksis.
Anklagen går blandt andet på, at Google har indgået tvangsaftaler med spillere i markedet, der skal sikre en række apps som Google Chrome, YouTube, Google Maps og andre bliver brugt.
Indien er Googles største marked målt efter brugere. Googles Android-operativsystem driver 97 procent af landets 600 millioner smartphones, ifølge analysefirmaet Counterpoint.
Snap-stifteres formuer banket i bund
Værdien af Snap, selskabet bag det populære sociale medie, er på cirka et år barberet ned med næsten 90 procent.
Senest tog selskabets aktiekurs endnu et voldsom fald på over 20 procent i slutningen af seneste uge. Det kom i kølvandet på et regnskab, der afslørede store udfordriger med annonceindtægter og selskabets dårligste kvartalsvækst i aktiens historie.
Stifterne bag Snap, Evan Spiegel og Bobby Murphy, henholdsvis direktør og teknologidirektør, har måtte se til, mens deres formuer er skrumpet, skriver Finans.
Evan Spiegels formue er på bare et enkelt år ifølge Finans gået fra 13,9 milliarder dollar til 2,3 milliarder dollar, mens omkring 80 procent af Bobby Murphys formue er barberet væk, så han i dag 'kun' har en formue på 1,9 milliarder dollar.
Elon Musk udskyder Neuralink-event
Elon Musk melder i et tweet søndag, at datoen for, hvornår offentligheden får mere indsigt i Neuralink skydes med en måned. Begivenheden "show & tell" bliver nu ifølge Elon Musk 30. november og ikke 31. oktober som først planlagt.
Han gav ikke yderligere information om baggrunden.
Futuristiske Neuralinks formål er at udstyre mennesker med trådløse computerchips i hjernen, hvilket skal hjælpe med at forbedre neurologiske tilstand såsom alzheimers, demens og rygmarvsskader. Dertil skal den menneskelige hjernefunktion fusionere med kunstig intelligens.
Elon Musk sagde i en præsentation i 2019, at Neuralink sigtede mod at modtage regulatorisk godkendelse til forsøg med at implantere chips i mennesker inden udgangen af 2020, men virksomheden har endnu ikke modtaget en sådan godkendelse eller bragt et produkt på markedet.
Min Strøm med over 500.000 brugere har modtaget 10 opkøbstilbud
Vi slutter med Min Strøm, der på kort tid er blevet en af de mest downloadede apps herhjemme i kølvandet på de høje energipriser og danskernes øgede prisbevågenhed.
Over 500.000 danskere har hentet appen, og i gennemsnit vokser brugerbasen med 10.000 om dagen.
Det har fået købstilbuddene til at flyve ind ad brevsprækken hos stifter af Min Strøm 32-årige Philip Engberg, siger han til Finans.
"Jeg har fået omkring 5-10 tilbud fra energiselskaber, som vil opkøbe appen. Selvom det er sindssygt fristende at tage imod pengene, har jeg takket pænt nej hver gang. Det er ikke mit fokus. Jeg tror simpelthen, at jeg vil fortryde det. For mig er det fede at have en app, som så mange danskere bruger hver dag og har nytte af," siger Philip Engberg til Finans.
Han fortæller, at siden de første energiselskaber afgav bud på hans app tidligere i år, er købstilbuddene mere end 10-doblet.
Philip Engberg, der arbejder som softwareudvikler hos det digitale forsikringsselskab Undo, gik online med Min Strøm i april. Han have brugt omkring en uge på at udvikle Min Strøm, der henter elpriserne direkte fra elbørsen Nord Pool, som er frit tilgængelige.