Emotet-botnettet udnytter påsken til at ramme flere brugere. Det viser tal fra den seneste Global Threat Index fra den israelske sikkerhedsvirksomhed Check Point Software Technologies.
Det berygtede botnet er fortsat den største cybertrussel mod danske virksomheder, lyder det i en pressemeddelelse fra virksomheden.
I rapporten, som afdækker tal for marts 2022, viser at det berygtede Emotet-botnet fortsætter med at ramme en stor del af danske virksomheder.
Således viser rapporten, at knap 10 procent af alle danske virksomheder blev ramt af botnettet i marts. På globalt plan ramte Emotet 11 procent af alle virksomheder i marts, hvilket er en fordobling fra februar.
Emotet var ellers lukket ned, men genopstod for nyligt og strøg altså hurtigt tilbage på førstepladsen som det mest aktive botnet og den største cybertrussel på verdensplan.
Metoden som Emotet anvender for tiden er omfattende email-kampagner, der er klædt i et påsketema. Disse phishing emails, med emnefeltet “buona pasqua, happy easter”, er blevet sendt til brugere verden over og indeholder en ondsindet XLS-fil, der giver Emotet adgang til brugerens enhed.
“Gennem de senere år har vi set, at cyberkriminelle i langt højere grad udnytter menneskelige faktorer, når de skal skaffe sig adgang til virksomheders netværk," siger fortæller Jan Johannsen, der er Regional Director for Security Engineering hos Check Point Software Technologies i Danmark.
"Det er desværre ikke unormalt, at vi ser en større aktivitet fra hackerne op til ferier og helligdage. Ved f.eks. at anvende et påsketema, kan de udnytte brugernes fokus på denne højtid og lokke dem til at downloade ondsindede vedhæftninger, der indeholder malware."
Derfor opfordres alle brugere til at være meget opmærksomme på de emails, de modtager - selv hvis det ligner, at den kommer fra en betroet afsender - lyder advarslen.