Artikel top billede

Bye-bye botnets: Europol har taget verdens farligste botnet ned

Emotet-botnettet er fortid. Europol fortæller, at man gennem en koordineret med en række lande har fået kontrol over verdens farligste botnet.

"Bye-bye botnets." Tonen er frisk på Europols Twitter-konto, og afskeden er ledsaget af en vinkende emoji. Kækheden er i den grad begrundet.

Den europæiske politimyndighed fortæller nemlig, at det har beslaglagt tusinder af computere, der kører et af de farligste hackingnetværk verden over, nemlig botnettet Emotet.

"Enorm global operation har taget verdens farligste malware ned," annoncerer myndigheden.

Den store succes er sket gennem koordinerede politiindsatser på tværs af Holland, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrig, Litauen, Canada og Ukraine.

Emotet-netværket er det mest spredte malware i verden, og en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Check Point tidligere på året at bare hen over jul og nytår 2020 målrettede Emotet over 100.000 brugere om dagen.

Emotet får adgang til ofrenes computere via ondsindede vedhæftede filer, og sælger det derefter til kriminelle, der installerer mere farlig malware.

”Når denne uautoriserede adgang var etableret, blev disse solgt til andre kriminelle grupper på øverste niveau for at implementere yderligere ulovlige aktiviteter såsom datatyveri og afpresning gennem ransomware,” skriver Europol.

Grunden til, at politimyndigheden skiver i datid om den berygtede malware-spreder, er altså fordi Emotet nu endelig er taget helt ned.

Cybersikkerhedsekspert Dmitry Smilyanets fra sikkerhedsselskabet Recorded Future siger til BBC:

”Selv hvis skaberen og dennes støtter og operatører ikke arresteres, vil de sandsynligvis ikke forsøge at genopbygge. De har nok kontanter til at gå på pension i fred - eller starte et nyt kriminelt eventyr."

En trojaners fald

Emotet-botnettet var oprindeligt en trojansk hest i bankverdenen, designet til at spionere på ofrenes computere og stjæle loginoplysninger.

Ofre ville få et tilsyneladende vigtigt Word-dokument markeret for opmærksomhedens skyld.

Når de blev åbnet, ville det bede dem om at "aktivere makroer" - en tilsyneladende uskyldig funktion indbygget i Microsoft Word, der faktisk åbnede deres computer for angribere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere