"Bye-bye botnets." Tonen er frisk på Europols Twitter-konto, og afskeden er ledsaget af en vinkende emoji. Kækheden er i den grad begrundet.
Den europæiske politimyndighed fortæller nemlig, at det har beslaglagt tusinder af computere, der kører et af de farligste hackingnetværk verden over, nemlig botnettet Emotet.
"Enorm global operation har taget verdens farligste malware ned," annoncerer myndigheden.
Den store succes er sket gennem koordinerede politiindsatser på tværs af Holland, Tyskland, USA, Storbritannien, Frankrig, Litauen, Canada og Ukraine.
Emotet-netværket er det mest spredte malware i verden, og en undersøgelse fra sikkerhedsvirksomheden Check Point tidligere på året at bare hen over jul og nytår 2020 målrettede Emotet over 100.000 brugere om dagen.
Emotet får adgang til ofrenes computere via ondsindede vedhæftede filer, og sælger det derefter til kriminelle, der installerer mere farlig malware.
”Når denne uautoriserede adgang var etableret, blev disse solgt til andre kriminelle grupper på øverste niveau for at implementere yderligere ulovlige aktiviteter såsom datatyveri og afpresning gennem ransomware,” skriver Europol.
Grunden til, at politimyndigheden skiver i datid om den berygtede malware-spreder, er altså fordi Emotet nu endelig er taget helt ned.
Cybersikkerhedsekspert Dmitry Smilyanets fra sikkerhedsselskabet Recorded Future siger til BBC:
”Selv hvis skaberen og dennes støtter og operatører ikke arresteres, vil de sandsynligvis ikke forsøge at genopbygge. De har nok kontanter til at gå på pension i fred - eller starte et nyt kriminelt eventyr."
En trojaners fald
Emotet-botnettet var oprindeligt en trojansk hest i bankverdenen, designet til at spionere på ofrenes computere og stjæle loginoplysninger.
Ofre ville få et tilsyneladende vigtigt Word-dokument markeret for opmærksomhedens skyld.
Når de blev åbnet, ville det bede dem om at "aktivere makroer" - en tilsyneladende uskyldig funktion indbygget i Microsoft Word, der faktisk åbnede deres computer for angribere.