Nokia og Ericsson trækker begge stikket til sine forretninger i Rusland. Det sker efter Ruslands invasion af Ukraine og en række strenge krav fra den russiske regering.
Dermed følger de to telekæmper med hundredevis af andre vestlige virksomheder, der de seneste uger har trukket sig ud af Rusland.
Sanktioner fra både EU og USA har gjort det besværligt for mange virksomheder at operere i Rusland, men netop telekommunikation er undtaget fra sanktionslisten både i EU og USA.
Det amerikanske finansministerium bekræftede for nyligt, at landets sanktioner mod Rusland ikke får konsekvenser for teleselskaberne.
Alligevel har den svenske og finske telegigant valgt at lukke ned for aktiviteterne i Rusland.
"Vi kan simpelthen ikke se nogen muligheder for at fortsætte i landet under de nuværende omstændigheder," siger topchef for finske Nokia, Pekka Lundmark, til Reuters.
Nyhedsbureauet påpeger samtidig, at selvom Ericsson og Nokia er blandt verdens største telekommunikationsselskaber, så har deres kinesiske konkurrenter Huawei og ZTE overtaget en stor del af det russiske marked.
"I lyset af de seneste begivenheder og den Europæiske Unions sanktioner vil virksomheden (Ericsson, red.) suspendere alle sine forretninger med kunder i Rusland på ubestemt tid. Ericsson samarbejder med kunder og partnere om nedlukningen på ubestemt tid af alle relaterede forretninger. Prioriteten er at have fokus på sikkerheden og Ericssons medarbejderes velbefindende i Rusland og de vil få betalt orlov," skriver Ericsson om beslutningen.
Både Nokia og svenske Ericsson sidder hver kun på en etcifret markedsandel i landet. Derfor vurderer Nokias topchef selv, at nedlukning vil have begrænset indflydelse på selskabets resultater.
De to selskaber kommer dog til at vinke farvel til et trecifret millionbeløb som følge af beslutningen.
Nokia oplyser, at selskabet forventer at tjene 100 millioner euro i Rusland i løbet af det første kvartal af 2022. Det er altså penge som selskabet ikke ser længere.
Ericsson skriver i pressemeddelelsen, at selskabet har tjent 900 millioner svenske kroner i løbet af de første kvartal i 2022.
Både Finland og Sverige er også særligt kommet på kollisonskurs med Rusland efter invasionen af Ukraine. Krigen har nemlig fået de to lande til kraftigt at overveje muligheden for at blive medlemmer af Nato.
I løbet af de seneste uger har en lang række danske og udenlandske it-selskaber også valgt at lukke deres aktiviter i Rusland.
Senest valgte britiske Infosys at trække sig ud af landet og herhjemme har Colombus også lukket ned for sine forretninger i Rusland.