Brætspil er ikke big business i helt samme grad som streaming og computerspil, men dog godt på vej. På verdensplan sælges der hvert år brætspil for utallige milliarder, og alene i 2020 rejste brætspilsprojekter mere end 1,8 milliarder kroner på Kickstarter.
Skulle man være i tvivl om, at det bliver en stadig mere populær hobby, kan man bare kaste et blik på hylderne i boghandlerne og store supermarkeder – eller rundt i de større byer, hvor brætspilscaféer- og butikker skyder op som paddehatte.
Desværre er designerne ofte meget bedre til at få ideer og skrue spil sammen end til at skrive regler, der er til at forstå.
Derfor kan de mere avancerede titler være så svære at komme i gang med, at de måske kun kommer på bordet en enkelt gang – eller aldrig.
Men internettet er en god allieret, og der er efterhånden en hel række YouYube-kanaler og sider, der har til formål at hjælpe spillerne godt i gang. Her kan vi kun nævne ganske få, og på dansk skal særligt Papskubber fremhæves.
Siden har efterhånden eksisteret i en del år og rummer en masse indhold – herunder også nyheder og podcasts – udarbejdet af de tilknyttede entusiaster.
Siden har også et supergodt register over spil, og her finder man nemt alle de gode, præcise og kortfattede regelsammenfatninger, folkene bag har skrevet.
Et af de mest populære kilder til brætspilshjælp er YouTube-kanalen Watch It Played, der har mere end 10 år på bagen og også arbejder sammen med flere af de store spilproducenter.
Hos Watch It Played vil nogenlunde engelskkyndige finde letforståelige, komprimerede gennemgang af reglerne til hundredvis af de mest populære brætspil.
På 10-20 minutter får man en forståelse af den enkelte titel, som ofte er regelbogen overlegen. Men Watch It Played rummer en overflod af andet materiale om emnet – herunder også nyheder, gennemspilninger, rygter og snak om løst og fast.
Der er dog også andre gode kanaler, og søger man en beder forklaring på et givent spil, vil en simpel søgning på Youtube ofte bringe en hurtigt i mål.
En desværre mere overset side er The Esoteric Order of Gamers, hvor skribenterne omskriver og reorganiserer regler, så de bliver langt nemmere at forstå og overskue. Det er et rigtig godt supplement til de officielle regelbøger.
Endelig kommer man selvfølgelig ikke uden om BoardGameGeek, der rummer en fuldkommen uoverkommelig mængde indhold og grundlæggende er for brætspil, hvad Goodreads er for bøger.