Apple og Meta - Facebooks moderselskab - har udleveret kundedata til hackere, som gav sig ud for at være politifolk.
De amerikanske selskaber samarbejder typisk med de amerikanske myndigheder, som har forskellige muligheder for at få udleveret data i deres efterforskning af forbrydelser.
Og det var nøjagtigt det, som de pågældende hackere gjorde med en såkaldt ‘emergency data request.’
Det fik ifølge Bloomberg Apple og Meta til at udlevere oplysninger om eksempelvis kundernes adresser, telefonnumre og IP-adresser.
Normalt kræver det en dommerkendelse at få udleveret denne type data. Det gælder dog ikke ‘emergency request,’ som afleveres direkte til selskaberne.
Ifølge Bloomberg modtog også Snap en henvendelse fra de pågældende hackere. Bloomberg ved ikke, om Snap udleverede data på den baggrund.
Sikkerhedseksperter vurderer, at nogle af hackerne er amerikanske eller britiske teenagere. De mistænker blandt andet Lapsus$-teenagerne for at stå bag henvendelserne.
Ifølge Bloomberg så anmodningerne om udlevering af kundedata meget virkelighedstro ud.
De indeholdte blandt andet underskrifter og lignende fra både fiktive og virkelige politi-folk og var nøjagtigte kopier af de formelle dokumenter, som hackerne kan have fået fingrene i ved at hacke forskellige myndigheder i det skjulte.
Apple og Meta modtager typisk tusindvis af emergency requests årligt fra myndigheder i mange lande.
Ifølge Bloomberg kan det være en ret kompliceret proces at håndtere disse anmodninger, som i form og indhold kan variere meget.