Det er sjældent særlig billigt at investere i Apples nye Pro-maskiner. Særligt ikke, hvis du ønsker at hælde godt med lagerplads i maskinerne, hvor Apple villigt tilbyder fine, hurtige og hundedyre løsninger.
Eksempelvis tager Apple over 10.000 kroner for en opgradering fra 0,5 til fire terabyte ssd lager i sin nuværende Pro-maskiner, hvilket har fået flere til at købe mindre konfigurationer, end de behøver på sigt.
Apples nye Mac Studio kører efter samme prissætning, men enhedens kompakte dimensioner har dog givet grunde til at tro, at der slet ikke vil være plads til, at have udskiftelige ssd-drev inde i maskinen.
De første såkaldte ’tear-downs’, hvor Mac Studio skilles fra hinanden trin-for-trin, viser dog, at der er håb for, at drevene ombord på Mac Studio ville kunne skiftes ud.
Kompakt opbygning
I en detaljeret tear-down video på YouTube vider brugeren ’Max Tech,' hvordan Apples nye enhed kan skilles fra hinanden og hvordan selv disken kan skiftes ud.
Det er til trods for, at Apple i sin egen dokumentation til enheden skriver, at lagerpladsen ikke kan tilgås af brugerne.
Det samme gælder for Apples ældre iMac, Macbook Pro og andre enheder, men det har ikke afholdt tredjeparter som ssd-producenten OWC fra at tilbyde løsninger.
Selve opgaven med at skille maskinen fra hinanden kræver dog særligt tilpassede skruetrækker, noteres det.
Selve drevet ombord på Mac Studio er af en særlig kompakt størrelse, der synes at dele dimensioner med M2.2230 standarden, som er den man finder i eksempelvis Microsofts nyeste Surface Pro 8 og inde i udvalgte CFExpress Type B hukommelseskort.
Af seancen fremgår det, at selve arbejdshukommelsen ikke er til at opgradere, da denne er loddet fast til computerens bundkort.
Forbeholdt Mac Pro
Apple tilbyder i dag udelukkende lageropgraderinger til sin Mac Pro serie, en mulighed som Apple introducerede omkring et halvt år efter, at Mac Pro debuterede i december 2019.
Opgraderingerne er dog prissat en anelse over det, som tilsvarende opgraderinger vil koste ved købstidspunktet.
Et fire terabyte-kit løber således op i 14.400 kroner.
Apple understreger samtidigt, at geninstallation af systemsoftwaren kræver en ekstra Mac med Apple Configurator 2 ombrod samt et USB‑C-kabel.