Brætspilsmarkedet har de seneste år har taget det ene tigerspring efter det næste, så lad os nævne tre rigtig gode titler til ferietiden – velvidende at der er mange, mange andre gode titler. Men et eller andet sted skal man jo starte.
Først har vi Azul, hvor hver af de to til fire spillere skal levere den flotteste klinkevæg til kongen af Portugal.
Spillet findes med danske regler og er både flot, enkelt og så tilgængeligt at også familiens yngre medlemmer vil være med på reglerne efter et kvarters tid.
Hvert spil tager max tre kvarter og går ud på at placere fliser i fem forskellige farver på en måde, så man scorer flest point. Det lyder i udgangspunktet måske kedeligt, men det er bestemt ikke tilfældet.
Tværtimod vil man hurtigt bande højlydt, når en af de andre niddinger om bordet har nuppet præcis de brikker, man selv har brug for. Særligt irriterende, hvis man selv er efterladt med en bunke skrald, der ikke er nogen vej uden om at bruge, selv om det giver en masse irriterende minuspoint.
Et andet bud på et godt familiespil er Flamme Rouge, der også betegner den røde fane som markerer sidste kilometer af et cykelløb.
For det er præcis cykelløb, Flamme Rouge handler om. Hver af de 2-4 spillere kontrollerer to ryttere – en slider og en sprinter – og to sæt kort, der bestemmer hvor langt og dermed hvor hurtigt hver af de to ryttere kan bevæge sig pr. tur.
Det handler naturligvis om at komme først over målstregen. Men man vil heller ikke ligge foran hele tiden, for det koster kræfter at trække modstanderne frem, og så har man måske helt mistet pusten til sidst.
Flamme Rouge kombinerer et grundlæggende strategisk element med let tilgængelighed og er ganske enkelt rigtig sjovt. Det skader heller ikke, hvis man glæder sig til Tour de France.
Flamme Rouge findes også på dansk og er for øvrigt endda udviklet af en dansker, Asger Harding Granerud.
Endelig skal nævnes Root, der er et af de senere års mest originale og roste spil. Det er lidt mere komplekst at lære end Azul og Flamme Rouge, men absolut tilgængeligt og dertil virkelig sjovt (men desværre uden danske regler).
I Root har katte taget magten i den dybe skov, og skovens øvrige dyr fører nu guerillakrig for at stritte de lede kræ ud igen.
Root er flot, stemningsfuldt og velproduceret. Samtidig er det asymmetrisk, hvilket i denne sammenhæng betyder at hver spiller har forskellige evner og regler, hvorfor man skal benytte vidt forskellige taktikker for at have en chance for at vinde.
Man skal afsætte ca. halvanden time til et spil Root, ligesom det mest er for voksne og lidt større børn fra 11-12 år og op. Til gengæld er der en betydelig ”dybde” i spillet og et stort antal udvidelser, hvis man bliver bidt af kampen om skoven.
De tre nævnte titler er populære, gennemarbejdede bud på ferieunderholdning. Men udvalget på brætspilsmarkedet er som nævnt enormt.
Så har man behov for yderligere inspiration, kan brætspilsinteresserede venner og familiemedlemmer helt sikkert hjælpe – ligesom der altid er inspiration at hente på danske Papskubber.dk og internationale BoardGameGeek.
Desuden har vi tidligere omtalt virkelig gode og familievenlige titler som bl.a. Everdell, Pandemic, Terraforming Mars og Wingspan.