EU-Kommissionen giver grønt lys til, at EU investerer seks milliarder euro - godt 45 milliarder kroner - i udviklingen af et europæisk internet-satellit-system.
Det skal ifølge Financial Times tage kampen op med ikke mindst Elon Musk-selskabet StarLink, der allerede er langt med at opsende små internet-satellitter i kredsløb om jordkloden, samt Amazons Kuiper-projekt-
EU-Kommissionen siger ja, selv om den europæiske kontrol-myndighed Udvalgt for Forskriftskontrol to gang har afvist det.
Udvalget mener, at projektet er for dyrt samt at det vil betyde, at EU kommer til at konkurrere med privat-ejede selskaber.
Kontrol-udvalget mener, at EU vil være bedre tjent med at leje sig ind på andre udbyderes infrastruktur.
Kommissionen mener imidlertid, at det er det rigtige at gøre. Planerne skal munde ud i etableringen af krypteret bredbånds-dækning fra rummet fra en række satelitter i kredsløb.
EU står allerede bag to rumbaserede projekter, nemlig Galileo (navigation) og Copernicus (billeder af jordkloden).
Ifølge Financial Times skal det satellite-bårne internet tilbydes til de europæiske lande samt til Afrika, som ifølge EU har brug for et alternativ til infrastruktur fra Kina.
Desuden skal satellit-systemet udgøre en slags backup, hvis nu det jordbaserede internet bliver lagt ned af cyberangreb eller lignende.
Projektet mangler stadig at få grønt lys i EU-Parlamentet samt af de enkelte EU-lande.
Ifølge Financial Times har mange EU-lande indvendninger, men ingen ser for tiden ud til at ville blokere for planen.
I første omgang skal en række selskaber som Airbus, SES og Eutelsat udarbejde forskellige tekniske planer for projektet.
Amazons Kuiper-projekt kommer til at bestå af omkring 3.000 satelliter, mens Elon Musks StarLink fuldt udbygget skal bestå af 40.000 satelitter.
StarLink har allerede opsendt næsten 2.000 internet-satelitter.