Fejl på mobiltelefoner og udbedringer af disse har efterladt en markant skønhedsfejl i Siemens årsregnskab, der ellers byder på en række af gode nyheder.
Året som helhed viser en solid salgsfremgang på 39 procent til 25,3 milliarder kroner, men en stime af uheldige omstændigheder har kostet den tyske ingeniørvirksomhed 520 millioner i regnskabsårets sidste kvartal.
I samme kvartal sidste år havde Siemens en indtjening på godt 5,4 milliarder kroner, men den er nu faldet til 4,8 milliarder kroner. Den var ellers estimeret til at stige til knapt 5,6 milliarder.
Det er første gang i over et år, at Siemens taber penge. Salget steg dog fem procent til 154 milliarder i kvartalet.
Nye toner fra Siemens
Mens Siemens jubler over året som helhed, smøger man også ærmerne op og ruster sig.
Siemens har haft store problemer med softwaren i af en ny serie af mobiltelefoner, der ellers skulle varsle nye tider. Man var nødt til at udsætte lanceringen af 65-serien, og priskrigen på mobilmarkedet har også spillet en rolle i tabet.
Det gav næring til rygter om frasalg, men Siemens fusionerede i stedet mobildivisionen med fastnetleverandøren IC Networks.
Det har gjort divisionen til Siemens' største, og den nye enhed ventes at indbringe et årligt salg på 126 milliarder kroner ? forventninger, der ikke er blevet indfriet endnu.
Samtidigt har Siemens indledt et samarbejde med Skype omkring nettelefoni over fastnet.
Siemens har i denne uge sendt en USB-adapter på gaden til selskabets trådløse Gigaset-telefonserie. Adapteren har Skype-software, der gør det muligt at bruge en fastnettelefon til ringe over nettet via en pc.
Ny direktør
Ingeniørgiganten vejrer morgenluft. Der er blevet skåret 35.000 stillinger i løbet af de seneste tre år, og en del af de resterende medarbejdere har indvilliget i en lønnedgang.
Nedskæringerne og sænkede forventninger til de i alt 13 divisioner får Siemens til at se lysere på indtjeningen for fremtiden.
Heinrich von Pierer, Siemens' direktør gennem 12 år, træder ned fra posten i januar. Han bliver efterfulgt af Klaus Kleinfeld, der er hjernen bag mobilfusionen.
Klaus Kleinfeld fik på under et år vendt Siemens' salg på det amerikanske marked fra tab til profit.