3,73 milliarder kroner ned i statskassen.
Så meget formåede Gældsstyrelsens it-system PSRM at skrabe ind fra danske skyldnere i løbet af 2021.
Det svarer til en fordobling i forhold til 2020, hvor PSRM trak 1,86 milliarder kroner ind i fra danskere, der skylder penge til det offentlige.
Det viser en opgørelse, som Gældsstyrelsen har udarbejdet til Folketingets Skatteudvalg om PSRM, som Netcompany har udviklet.
“I 2020 tog inddrivelsen i PSRM for alvor fart med et provenu på knap 1,9 milliarder kroner. I 2021 fordoblede Gældsstyrelsen det resultat med et provenu i PSRM på cirka 3,7 milliarder kroner,” meddeler styrelsen.
PSRM står for Public Sector Revenue Management.
Det offentlige har løbende taget systemet i brug siden 2017.
Det har ikke været uden bump og udfordringer på vejen.
Især har tilkoblingen af de mange offentlige myndigheder, som danskerne kan skylde penge, givet problemer.
Men nu er udrulningen næsten ved vejs ende.
“Ved udgangen af 2021 var cirka 520 kreditorer helt eller delvist tilkoblet det nye system ud af cirka 580, som på nuværende tidspunkt forventes tilsluttet systemet.” lyder det fra styrelsen.
Under udrulningen af PSRM inddrives af gælden til det offentlige stadig gennem det midlertidige system, DMI (DebitorMotorInddrivelse)
“Gældsstyrelsen arbejder løbende på at overføre eksisterende gældsposter fra DMI til PSRM, så gælden kan inddrives med de mest effektive værktøjer. I alt er cirka 31 milliarder kroners gæld til det offentlige nu til inddrivelse i PSRM,” meddeler Gældsstyrelsen.
Gældsstyrelsen meddeler, at provenuet for 2021 især kommer fra tilbageholdelse af gældsplagede danskeres løn.
På den måde har det offentlige fået trukket 1,3 milliarder kroner hjem til statskassen.
“Lønindeholdelse er et særdeles effektivt værktøj, fordi det betyder, at skyldnerne først får deres løn udbetalt, når en procentdel er anvendt til at afdrage på gælden til det offentlige,” meddeler styrelsen.