God morn’ folkens.
Det er i dag tirsdag den 4. januar, og her er Computerworlds morgen-briefing.
Igen i dag er det Jacob Wittorff, der er klar til at give dig dagens første nyhedsfix.
Så rul blot ærmet op, mens vi varmer skeen og gør os klar til at sprøjte et heftigt koncentrat af det seneste døgns it-nyheder direkte ind i dine nyhedshungrende vener.
Vi lægger ud med historien om, at verdens mest værdifulde selskab, Apple, mandag aften rundede en markant milepæl.
Som det første selskab nogensinde: Nu er Apple 20 billioner kroner værd
Apples markedsværdi passerede mandag aften tre billioner dollar, eller lige knap 20 billioner kroner, som det første selskab nogensinde.
Det amerikanske selskab tog fire årtier om at runde den første billion dollar, to år om at runde to billioner og blot 17 måneder om at runde den tredje billion.
Som den amerikanske journalist Derek Thompson konstaterer på Twitter: ”Apple blev tre billioner værd på samme måde, som normale mennesker går konkurs. Først gradvis og så pludseligt.”
Ny digital andelsbevægelse vil gøre op med tech-giganternes datamonopol
En ny digital andelsbevægelse med navnet Polypoly kommer til Danmark i løbet af januar, hvor den vil gøre op med tech-giganternes datamonopol.
Det skriver Politiken.
Organisationen mål er tage din data ud af hænderne på de store tech-giganter, og i stedet give brugeren mulighed for at administrere dem og i sidste ende høste fordele af dem.
Bevægelsen er stiftet af tyske Thorsten Dittmar. I Danmark bliver det Jon Lund, der er tidligere digital rådgiver og skribent, som kommer til at stå i spidsen for organisationen, og ifølge ham er organisationen blandt andet inspireret af den danske andelstanke.
”Andelsmejerierne blev dengang en helt afgørende faktor i bøndernes og dermed landets økonomi. I dag er data den vigtigste ressource i økonomien. Og det er på høje tid at gøre op med vore dages godsejere,” siger Jon Lund til Politiken
Royal Greenlands it-systemer genetableres efter cyber-angreb
Fiskeriselskabet Royal Greenland er på vej tilbage på fode efter et stort cyberangreb, der ramte i midten af december. Det skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.
Angrebet gik blandt andet udover selskabets lønsystem, og selskabet har derfor været tvunget til udbetale et acontobeløb til de ansatte ved den seneste lønningsdag.
Men ifølge Sermitsiaq er lønsystemet nu tilbage på fode, og selskabet er også begyndt at få adgang til flere at de it-systemer, der har været ramt.
”Jeg er meget glade og taknemmelige for, at mange medarbejdere har ofret deres jul og arbejdet for at få systemet op at køre, siger Masaana Egede, koncern kommunikationschef i Royal Greenland, til Sermitsiaq.
Conscia ansætter ny finansdirektør
Den danske infrastrukturleverandør Conscia har ansat 47-årige Jacob Bryde Christensen som finansdirektør. Her vil han blandt andet få ansvaret for fremtidige virksomhedsopkøb og fusioner.
”Jeg glæder mig til samarbejdet med Jacob, som skal fortsætte styrkelsen af økonomifunktionen i takt med vores internationale vækst og øgede kompleksitet,” siger Erik Bertman, administrerende direktør i Conscia i en pressemeddelelse.
Jacob Bryde Christensen overtager posten fra Martin Møller, der i stedet har fået titel som proces- og integrationsdirektør.
Sydkoreansk chip-gigant gennemfører opkøb af Intel-forretning
Den sydkoreanske chipproducent SK Hynix har før nytår gennemført første del af sit opkøb af Intels NAND-forretning.
Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Handlen blev offentliggjort tilbage i 2020, og den samlede værdi lyder på 75 milliarder kroner. Det er dog meningen at SK Hynix gradvist skal overtage Intels NAND-faciliteter indtil overtagelsen er endeligt gennemført i 2025.
For 50 år siden blev den første videnskabelige lommeregner lanceret
Den 4. januar 1972 introducerede Hewlett-Packard lommeregneren HP-35, der er den føste videnskabelige lommeregner.
Lommeregneren er udstyret med 35 knapper, vejede 255 gram og kostede i USA 395 dollar.