Godmorgen og velkommen til den andensidste morgen-briefing, inden vi rammer juleaften.
Det er Rasmus Ferdinand Ginman, der har æren af at guide jer igennem det tidlige nyhedsoverblik fra it-verdenen.
Rigtig god læselyst.
Verdens første sms solgt for 800.000 kroner
Tirsdag eftermiddag kom et stykke teknologisk verdenshistorie under hammeren.
Det, der formodes at være verdens første sms, blev solgt for 107.000 euros, eller godt 800.000 kroner, skriver Reuters.
Sms'en er fra 1992, og i den står teksten "Merry Christmas."
Beskeden blev solgt som en non-fungible token (NFT), hvilket er et digitalt bevis på ejerskabet af objektet.
Det var programmøren Neil Papworth fra teleselskabet Vodafone, der sendte beskeden afsted og derved markerede begyndelsen på en ny teknologisk æra.
Modtageren var hans kollega, der åbnede beskeden under en julefrokost i selskabet, hvilket samtidig forklarer juletemaet i sms'ens indhold.
Den endelige pris for sms'en endte i den lave ende af forventningsspektret. Forventningen havde lydt på mellem 100.000 og 200.000 euro.
Det er Vodafone, der står bag salget, og ifølge selskabet skal pengene doneres til FN's flygtningsorganisation, UNHCR.
Tech-selskab bag diabetes-app rejser 20 millioner
En række investorer har smidt 20 millioner kroner i tech-selskabet Hedia fra København.
Hedia står bag en app, der gør hverdagen nemmere for diabetes-patienter, som kræver insulin, skriver Børsen.
Selskabet har sammenlagt hentet 50 millioner kroner siden stiftelsen tilbage i 2016.
Den friske kapital skal nu bruges på et indtog på de britiske og tyske markeder, skriver mediet.
"Det er super fedt, at vi har en investorkreds, som tror på os, og som er villig til at følge vores udvikling,” siger Hedias medstifter og CEO, Peter Lucas, til Børsen.
Blandt investorerne findes børnebørn af Novo Nordisk-stifteren Thorvald Pedersen.
Facebook og Twitter dropper CES i Vegas
Både Facebook, Twitter og Pinterest melder nu ud, at de alligevel ikke vil sende delegationer til Las Vegas til den årlige elektronikmesse CES, der løber af stablen næste måned.
Normalt sender selskaberne hver især en stor flok afsted, men det droppes altså i år på grund af bekymringer om stigende smitte med omikron-varianten, skriver Reuters.
"Af forsigtighed og omsorg for vores medarbejdere vil vi ikke deltage fysisk i CES på grund af de voksende sundhedsproblemer relateret til covid-19," oplyser Meta, der er Facebooks moderselskab.
De senere år har CES tiltrukket mere end 180.000 personer fra hele verden, der er kommet til syndens by for at overvære kilometervis af produktpræsentationer og få indblik i de seneste tech-trends.
El-løbehjulsselskabet Voi vil gøre dansk comeback
Svenske Voi, der står bag de røde el-løbehjul, har netop modtaget en større kapitalindsprøjtning på små 800 millioner kroner.
De penge skal blandt andet bruges til at udvide i Danmark, skriver Børsen.
"Det har været et fantastisk år for Voi, og vi er vokset meget. Nu er vi også kommet tilbage til København, efter at der er kommet bedre reguleringer på markedet,” fortæller Voi-direktør Fredrik Hjelm til Børsen.
El-løbehjulene gjorde indtog i slutningen af 2018 i København, men ikke lang tid efter mødte konceptet kritik. Det førte til, at alle løbehjul blev smidt helt ud af byen.
Men for få måneder siden kom de tilbage igen, hvor der gælder andre regler for parkering, så løbehjulene ikke længere kan placeres hvor som helst.
J. P. Morgan udvikler blockchain-system til Siemens
Den amerikanske storbank J. P. Morgen er i færd med at udivkle et nyt betalingssystem til kunden Siemens, der skal køre på blockchain-teknologi.
Det skriver Financial Times.
"Grunden til, at vi udforsker nye betalingssystemer, er, at vi ser store ændringer på markedet. Der er en markant vækst i digitale forretningsmodeller og vi kan ikke længere forudsige fremtiden for kontanter,” siger Heiko Nix, ansvarlig for pengestyringen i Siemens, til mediet.
Systemet står til at blive den første af sin slags, lyder det. Formålet er at registrere og godkende transaktioner på samme måde som med bitcoin.
Dette skal på sigt medføre, at betalingerne bliver mere effektive til trods for, at det bliver et stærkt stigende antal transaktioner, lyder det.