God-fredag-i-december-morgen og velkommen til ugens sidste morgen-briefing, som er sammensat af Ditte Vinterberg Weng.
Rigtigt god fornøjelse og husk hue og handser, når du går ud.
Danmark hårdest ramt i Norden: Otte procent af kontoransatte har været ramt af cyberangreb
I en periode på de sidste 12 måneder har otte procent af danske kontoransatte har været ramt af en virus, udsat for phishingangreb eller på anden måde fået deres computer hacket.
Det fremgår af en ny rundspørge, som den amerikanske teknologivirksomhed Hewlett-Packard - også kendet som HP - har lavet i Danmark, Sverige og Norge.
Dette procenttal svarer til, at over 100.000 danske kontoransatte har været ofre for hackerangreb.
Hændelser, der i høj grad, ifølge HP, kan tilskrives hjemmearbejde, som danskerne har benyttet sig af i høj grad gennem året. Under nedlukningen i foråret estimerede Dansk Erhverv, at op mod 1,4 millioner danskere havde arbejdet hjemme.
”Vi ser desværre, at rigtig mange danskere bliver ofre for simple phishingangreb. Det sker ofte på hjemmekontoret, hvor de ansatte ikke har den samme beskyttelse og opmærksomhed som på arbejdspladsen," siger Peter Møller Kristensen, der er administrerende direktør i HP Danmark.
Han fortsætter:
"Derfor bør virksomhederne have indbygget sikkerhed for øje, når de investerer i nye enheder til medarbejderne. Samtidig er det naturligvis også vigtigt, at kontoransatte er ekstra årvågne, så de ikke ufrivilligt giver hackerne adgang.”
I Sverige og Norge svarer jun fire procent og seks procent af de kontoransatte, at de har været ramt af angreb.
Det skriver HP i en pressemeddelelse.
HP har netop selv lukket en række sikkerhedshuller, som ellers berør 150 af deres printermodeller. Læs mere om det her.
Dansk tand-tech-startup får globalt gennembrud og sikrer millioner til yderligere skalering
Den danske virksomhed og app Adent Health har rejst over 15 millioner kroner, som skal føre virksomheden og ambitionen om en verden med sundere tandhygiejne længere ud i verden.
Pengene kommer blandt andet fra investoren PreSeed Ventures.
På halvandet år har appen fået over 60.000 brugere til tjenesten, der kan checke deres tandsundhed ved at tage billeder af deres tænder og mund samt svarer på spørgsmål om egen tandsundhed.
Baseret på data og analyser af millioner af munde scanner appen tænderne med dér, der ifølge Adent Healt er en præcision på over 95 procent, når man sammenligner med en tandlæges vurdering.
Sammen med virksomhedens team af tandlæger og ingeniører har Adent Health fået appen certificeret som CE-mærket medicinsk udstyr.
Målet for fremtiden er klart. Stifter Richard Bundsgaard vil i 2025 have 50 millioner brugere på platformen.
Hos PreSeed Ventures lyder det fra virksomhedens direktør Christel Piron om investeringen:
”Hele sundhedssektoren står overfor en gennemgribende digitalisering, og det samme gælder tandlægeindustrien. Adent Health har skabt en fantastisk AI teknologi på baggrund af rigtig mange brugere, og vi har en klar forventning om, at deres produkt vil kunne ændre tandsundheden for rigtig mange mennesker i verden.”
Norlys rammer milepæl i deres kamp om fiberkunderne
Energi- og teleselskabet Norlys nåede en milepæl, da de for nogle dage siden lagde fiber ind hos husstand nummer 700.000.
Ambitionen for selskabet er at nå én million fiberadresser inden udgangen af 2023.
”Vi har gravet fiber ned i 15 år og er 90 procent færdige med at levere fiber til vores andelshavere. Derfor er det naturligt for os at kigge længere frem. Nu går vi efter at få en national position, hvor vi vil ud at grave fiber uden for vores eget dækningsområde," lyder det fra Norlys Tele - Norlys' fiberforretning - administrerende direktør Torben Poulsen.
Og det haster, siger direktøren. For senest i 2024-2025 forventer selskabet, at alle danskere har adgang til fibernettet.
"Derfor er vi allerede i gang i Odense og på Sjælland,” siger direktøren.
På trods af den øgede aktivitet uden for andelshavergeografien, holder Norlys løftet til sine andelshavere om at udrulle højhastighedsinternet til alle andelshavere inden udgangen af 2023. Og husstand nummer 700.000 er da også en andelshaveradresse.
Det skriver Norlys i en pressemeddelelse.
Britisk datatilsyn giver kæmpebøde til it-firma for kritiseret ansigtsgenkendelsessoftware
It-virksomheden Clearview AI, der står bag en type ansigtsgenkendelsessoftware, der den sidste tid har været stærkt kritiseret, har fået en bøde på 17 millioner pund - omkring 150 millioner danske kroner.
Clearview AI, som også er navnet på den intelligente software, bliver primært købt og brugt af politi og myndigheder i Storbritannien og USA.
Softwarens funktion er at scraper billeder fra profiler på sociale medier til brug for disse instanser i det opklarende sagsarbejde.
I en pressemeddelelse begrynder det britiske datatilsin kritikken med, at Clearview AI's database sandsynligvis inkluderer "data fra et betydeligt antal mennesker fra Storbritannien og kan være blevet indsamlet uden folks viden fra offentligt tilgængelig information online, herunder sociale medieplatforme."
Den administrerende direktør i software-virksomheden Hoan Ton-That udtrykker i en mail til mediet Bloomberg hans skuffelse, at hans teknologi og intentioner er blevet misforstået.
"Jeg vil hilse muligheden for at indgå i samtale med ledere og lovgivere velkommen, så den sande værdi af denne teknologi, som har vist sig at være så essentiel for retshåndhævelsen, kan fortsætte med at gøre samfund sikre," skriver han til Bloomberg.