Er der er en produktserie, som laptop-producenter længe har skelet til, når der skulle kreeres maskiner, så er det Apples vellidte Macbook Pro-maskiner.
Apples opskrift er da også lokkende.
Man tager stærke komponenter og klemmer dem ned i en slank og nydelig skåret metalhabit. Pakken rundes af et stort batteri, der kan give en hel arbejdsdag væk fra stikkontakten.
Den opskrift har taiwanske MSI tydeligvis skelet til med sin nye vidundermaskine ’Creator Z16’, som har den kreative og professionelle klasse som ingeniører, grafikere, video-specialister og andre med behov for kraftoverskud i sigtekornet.
De skal have godt med muskler serveret i et lækkert kabinet, og dem vil MSI forsøge at levere.
Råstyrke fremfor ynde
Selvom MSI har skelet til Apples Macbook Pro serie, har man tydeligvis forsøgt at skabe sit eget unikke udtryk ved at skære lidt flere riller til luftindtag, højttalere og porte her og der.
Det er ikke nær så elegant som i Apples forjættede eksempel, men det vil heller ikke støde nogen.
Alt er desuden skåret ud i tyk letvægtsmetal, som skulle leve op til MIL-STD810G standarden, men til trods for det ganske robuste indtryk vejer Z16 ikke mere end 2,2 kilo. Ganske udmærket for denne slags maskiner.
Man ærgrer sig dog lidt over, at opladeren er en relativ tung og uskøn sag, der vil rode og fylde i tasken med sine to ledninger og 600 gram.
Det er samtidig småtarveligt at maskinen er plastret til i alskens klistermærker, der skal gøre reklame for indmaden.
Særligt når enkelte af dem er så fastlimede, at de er så godt som umulige at fjerne helt uden en dunk rensebenzin ved hånden. Ikke noget, som man har lyst til at rode med på en maskine til 20.000 kroner.
Flot, alsidig skærm
De små designsvipsere er til gengæld hurtigt tilgivne, så snart maskinen tændes.
Her åbenbares dennes største fordel – et flot 16 tommers panel, med frodige og perfekt afstemte farver samt en glimrende kontrast.
Den er samtidig af 120 Hz typen, så alt bevæger sig helt og aldeles flydende på skærmen.
Opløsningen på 2560 gange 1600 pixels er lige akkurat skarpt nok til at man ikke ligefrem savner et decideret 4K panel.
Alt i alt en fornøjelse af en skærm.
En anden fin detalje er, at skærmen understøtter touch, hvilket altid er en fin bonus, særligt sammen med Windows 11’s forbedrede touch-betjening.
Det gør samtidig at skærmen er blank, hvilket kan drille lidt udendørs, men som tilgengæld gør at farver og kontrast synes at vælte ud af skærmen.
Det flotte lærred assisteres af en fin lydside, signeret af fire danske Dynaudio højttalere. Her dunker de med god og detaljeret lyd, om end de aldrig sprænger rammerner for, hvad man kan forvente af højttalere i en bærbar.
Intels bedste
Inde i maskinrummet finder man en af Intels kraftigste processorer til laptop-verdenen: En Core i7 11800H – et otte-kernet bæst, som kan snurre med op til 4,6 GHz.
Denne er samtidig parret op med rigelige 32 gigabyte ram og 1 terabyte lager (med plads til et ekstra M2 ssd-drev, hvis behovet skulle opstå.
Man løber ikke lige tør for kræfter her, hvilket afspejler sig i eksempelvis benchmarket Cinebench R23, hvor der scores over 10.200 point på alle kerner, mens en enkel af slagsen runder de 1.500 point.
Det er samtidig bemærkelsesværdigt, hvor afdæmpet blæseren er, når maskinen sættes i sving. Det er den slags, som letter arbejdet ved maskinen.
Den excellente køleløsning får mig til at savne muligheden for at konfigurere Z16 med et lidt kraftigere grafikkort. Nuvel, et Nvidia RTX 3060 (65 watt varianten) er på ingen måde ringe, men når nu MSI synes at tøjle varmen fra maskinen så fint, kunne man ønske sig noget mere.
Måske er det heller ikke værst med et mere beskedent grafikkort, for selvom batteriet ombord er stort (90 Wh), er Intels laptop-processorer ikke længere kendt for at være særligt strømbesparende.
Man kan dog regne med en seks timer ved skærmen, så længe man ellers holder igen med spil eller videoredigering og lignende discipliner, der kan halvere driftstiden.
Velforbundet
Når det gælder udvalget af porte og tilslutningsmuligheder er Z16 på par med kategorien. To gange USB-c, to gange USB-A gør, at man altid kan slutte det tilbehør, man ønsker, mens Wi-Fi 6E sørger for en glimrende trådløs opkobling.
Kortlæseren kan desværre kun tage imod micro-SD kort, hvilket nok ikke vil glæde de fotografer og filmmagere, som maskinen ellers synes at tale til.
Selve tastaturet er behageligt i brug, med et let touch og en kvik respons. Selve touch-feltet vil dog skuffe alene på sin størrelse. Man kunne da godt have klemt et større ét ind her.
En anden ting som ikke helt imponerer, er web-kameraet, som synes at være et modul fra før corona-tiden og fra dengang, man ikke ænsede billedkvaliteten derfra det store.
Her er desuden heller ikke nogen Windows Hello ansigtsgenkendelse, man er i stedet henvist til en fingeraftrykslæser.
En solid pakke
MSI kommer ikke til at vende op og ned på laptop-markedet med sin nye professionelle maskine.
Men alligevel er der rigtig meget at glædes over i selskabets nye performance-maskine. Skærmen er glimrende, ydelsen er i top, samlekvaliteten er uanfægtelig og prisen er holdt under de 20.000 kroner. Ja tak.
Det er derfor kun en stribe af små, men ikke helt trivielle mangler. Eksempelvis er touchpad’en decideret for lille, driftstiden kunne være længere, opladeren er kluntet og stærkere konfigurationer ville ikke være af vejen.
Det bliver derfor til fire stjerner herfra med en pil op ad – en lidt lavere pris kunne endda udløse en femte stjerne.