Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Test: Apple giver dig tre helt indlysende grunde til, at du skal købe dig en spritny iPhone 13 eller 13 Pro

Computerworld tester: Apple lægger op til at regere smartphone-markedet i endnu et år, med sin vellykkede 13'ere.

Endnu et år, endnu en iPhone.

Apples har tydeligvis en drejebog, når det gælder selskabets populære iPhones, og den følges tilsyneladende slavisk.

Det ene år bydes der på et nyt design, som måske ikke er helt uden svagheder. Året efter kommer efterfølgeren, som bruger samme designskabelon, mens maskinrummet og andre komponenter får væsentlige opdateringer.

iPhone 13 og 13 Pro følger den opskrift slavisk. Men er det nok?

Samme procedure as last year, Tim

Apple-chef Tim Cook har aldrig været revolutionernes mand. Den rolle udfyldte Steve Jobs.

Til gengæld kan han eksekvere som bare pokker. Så der konstant og kontinuerligt leveres smartphones og andet elektronik på et tårnhøjt niveau.

Så mens sidste års modeller diskede op med et brud på Apples mangeårige trend ved at genindføre de skarpe, slanke sider omkring displayet, synes afløseren i stedet indstillet på at pille mindst muligt ved det ydre.

Eneste reelle tegn på, at man har spenderet mellen 6.000 og 12.000 kroner på den nye iPhone 13 i dens mange afskygninger er, at kameraerne bagpå fylder mere og er indrettet lidt anderledes.

Zoomer du helt ind på siden af telefonen, kan de skarptsynede også øjne, at telefonen er blevet en anelse mere buttet.

Knapper og kameraer er også rykket en smule, så du må glemme alt om at genanvende coveret fra din iPhone 12 – så meget for bæredygtigheden.

Og så er der et par nye farver: En sart lyseblå farve til Pro-modellerne og nogle nye farvenuancer til iPhone 13 familien.

Man er i øvrigt igen tvunget op i en dyr Pro-model, hvis man ønsker at have en stor skærm, mens dem, der foretrækker den fikse mini-skærm, kan nøjes med iPhone 13 mini.

Fælles for dem alle er, at Apple tilbyder smartphone-branchens bedste vandtæthed med en konstruktion, der skulle kunne holde til at dykke ned til seks meters dybde.

Garantien dækker dog ikke vandskader, så selv om der bør kunne filmes fra bunden af poolen, er det altså på eget ansvar.

Bedre udsyn

Når telefonen tændes, kan man dog ved første øjekast ane, at der er noget nyt på færde.

Den særlige ’notch’, som blandt andet huser FaceID ansigtsgenkendelsen og selfiekameraet, er lidt mindre, og velkomstskærmen er lidt mere farverig.

Alle de nye iPhones er samtidig mere lysstærke, hvilket altid er en kærkommen opgradering.

iPhone 13 Pro-modellerne får samtidig en længe ventet ’ProMotion’-teknologi som i iPad-kollektionen, hvilket er Apples måde at sige på, at skærmens frekvens kan tunes fra 10 og helt op 120 Hz for enten at spare strøm, når det der vises på skærmen er statisk, eller give mere flydende overgange, når der swypes eller spilles.

Overhalingen er kærkommen.

13 og 13 Pro er på papiret lige hurtige, men Pro-modellerne virker bare det hurtigere, ganske enkelt fordi de kan vise tingene hurtigere på skærmen.

Den variable frekvens betyder også op til en tredjedel længere driftstid på en 13 Pro i forhold til den almindelige version med samme skærmstørrelse.

Evighedsmaskine

Det bringer os til selve maskineriet i iPhone 13 og 13 Pro, som i år hedder Apple A15 og igen er klasseledende i forhold til, hvad der ellers produceres derude.

Apple er først med den såkaldte ’5 nanometer litografi’, hvilket i praksis betyder, at Apples nye processorer er fremstillet med klodens mest avancerede masseproduktionsteknik.

Det lyder meget godt alt sammen, men i praksis er der ikke den store forskel at spore mellem sidste års A14 og A15.

Benchmark-tal er da nogle 5-10 procent højere, men altså ikke noget, som man vil bemærke i hverdagen.

iPhone 13 Pro får dog en noget kraftigere grafikprocessor end iPhone 13, hvilket giver et lille ekstra gear i spil.

Der, hvor forskellen for alvor mærkes, er på driftstiden. Både iPhone 13 og 13 Pro er udstyret med større batterier, mens A15-processoren skal sikre et lavere strømforbrug.

Og her kan man ikke lægge fingre imellem. Batteriet er markant forbedret i forhold til forgængeren - omkring 20 procent længere er ikke helt ved siden af.

En iPhone 13 Pro Max bliver til en ren evighedsmaskine takket være dens ekstra store batteri, mens mini-modellens driftstid går fra at være marginal til brugbar.

Hvad der dog ikke er overhalet, er selve ladeevnerne.

De lader med maksimalt 20 watt med kabel eller 15 watt med Magsafe-fladen. Det rækker dog til en kvikopladning fra 0 til 50 procent på en halv time, hvilket er konkurrencedygtigt, men ikke mere.

Formidabel fotopakke

Designet på bagsiden af både iPhone 13 og 13 Pro indikerer, hvad det er Apple virkelig har lagt sine kræfter i.

Der er ikke kommet flere moduler i spil, men dem, der er, er synligt større. Noget af det er faktisk et optisk bedrag, for bag de sorte kighuller til kameraerne er modulerne faktisk kun en anelse større.

iPhone 13-serierne arver tilsyneladende samme modul som i sidste års flagskib iPhone 12 Pro Max - zoom-modulet er dog sparet væk, så man fortsat skal nøjes med ultravidvinkel og standardmodulerne på 12 megapixels.

Optik og sensor i 13’eren suger nu næsten halvanden gange mere lys ind end i 12’eren. Det er noget, der altid er kærkomment, særligt i mørke. Man finder også en lignende fremgang i Pro-modellerne og særligt i den mindre iPhone 13 Pro, som i år ikke bliver forfordelt i forhold til Max-modellen.

I alle fire modeller er den største fremgang dog at finde i det ultravidvinklede modul, som både er skarpere og langt bedre egnet til optagelser og fotos i mørke end tidligere.

Dertil kommer en usædvanlig effektiv makro-indstilling – godt nok kun til Pro-modellerne - som kommer langt tættere på end nogensinde – faktisk så tæt, at belysning og afstand til motivet kan blive problematiske.

Hvad alt det tekniske omkring kameraerne nu ikke gengiver, er hvordan Apple har revideret hele måden billeder optages og behandles, når der fotograferes.

Nu kan kameraerne fintunes til generelt at operere med den farvetoning og kontrast man foretrækker, mens kunstig intelligens kaldet ’Deep fusion’, gør sit til at give flere detaljer, mindre støj og overbevisende dynamik.

Eksempelvis når kameraer genkender samtlige ansigter i et gruppefotos og sikrer, at de enkelte ansigter er veleksponerede – alt sammen i realtid, og også under videooptagelser.

Begge Pro-modeller får desuden en lidt kraftigere teleoptik i zoom-modulet, som kommer tre og seks gange tættere på end henholdsvis standard- og ultravidvinkelkameraerne.

Den særlige lysscanner er også stadig forbeholdt pro-modellerne – og det anvender Apple nu til at indarbejde helt unikke video-evner.

Med iPhone 13 Pro gemmer Apple nu på en såkaldt ’Cinematic Mode’, som bedst kan beskrives som en videreudvikling af selskabets portrætfunktion, hvor digital snilde bruges til at sløre baggrund.

Her genkendes ansigter ganske effektivt og fokuspunktet kan skydes mellem personer i forgrund og baggrund.

Funktionen er overraskende nem at bruge, om end den ligesom portrætfunktionen kan blive snydt af og til.

Videonørderne får endda mulighed for at gemme resultaterne i et nyt ProRES format, som dog er så forslugen pladsmæssigt, at den nok vil slås til undtagelsesvist, når der skal optages noget som skal efterredigeres professionelt.

Hele tre ting

Spørger du de fleste iPhone-brugere om, hvad de kunne tænke sig af forbedringer i deres nye smartphone, vil jeg vædde på, at de samme tre ønsker går igen: Bedre batteri, bedre kamera og bedre skærm.

Det er hele tre ting. Og dem leverer Apple usvigeligt sikkert på.

Kamerasystemet, særligt i Pro-modellerne, er det bedste, som man kan få i en smartphone. Både når det gælder kvalitet, men også brugervenlighed og muligheder.

Driftstiden er gået fra at være god til glimrende, mens der samtidig leveres en ydelse, som ikke har noget match andetsteds.

Til sidst er skærmen på Pro-modellen omsider op på noderne med sine 120Hz evner. iPhone 13 Pro er ikke bare hurtigere – den virker nu også hurtigere.

Det er den eneste lille anke, der kan udsættes på iPhone 13 og 13 mini modellerne – for her er landvindingerne, når det gælder skærm og driftstid lidt mere beskedne.

Det kompenserer Apple dog delvist for ved at tilbyde dobbelt så meget lagerplads i basismodellen, mens debutprisen holdes ved 6.199 kroner.

Alt i alt: iPhone 13 og 13 Pro er tilstrækkeligt forfinet til, at begge serier fortjener varme anbefalinger.