Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter.
Ledighed og arbejdsudbud er det helt store tema disse dage – både blandt politikere, virksomheder og i folkemunde. Uagtet holdning er en ting soleklart: Store dele af det danske erhvervsliv skriger på arbejdskraft.
Som direktør i Salesforce Danmark kan jeg nikke genkendende til problemet.
For blandt danske techvirksomheder er der stor efterspørgsel på folk med stærke it-kompetencer.
En undersøgelse fra juli i år fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at fire ud af 10 virksomheder i finanssektoren har haft udfordringer med at rekruttere specialiserede og fagkyndige it-medarbejdere, herunder blandt andet programmører og systemudviklere.
Der er altså rift om den kompetente arbejdskraft.
Og det er ikke svært at forestille sig, at det er problematisk for en tech-startup at hamle op med større internationalt funderede selskaber som, ja, for eksempel Salesforce Danmark, jeg selv er en del af.
Derfor skal Danmark bruge langt flere it-uddannede specialister, hvis vi ønsker at fortsætte vores kapgang op af den stejle innovationskurve.
Allerede nu mangler der 7.600 it-specialister alene i it-branchen, og ifølge en frisk rapport fra IRIS Group og HBS Economics kommer vi til at mangle op imod 22.000 i 2030.
Og i en tid, hvor der foregår et generationsskifte i it-branchen, og gamle platforme udskiftes med nye, er der stort behov for disse kompetencer.
Så hvis vi ønsker flere medarbejdere på tværs af sektorer, må vi gøde jorden bedre. Og det skal ske på folkeskoler og ungdomsuddannelser.
Vi skal satse mere på de unge hjerner
Bestræbelserne på at øge arbejdsudbuddet i tech- og finansbranchen kan med fordel tage afsæt i at få flere unge ind på de uddannelser, der er særligt eftertragtede i dansk erhvervsliv.
For hvis vi fortsat ønsker at styrke en branche, der gør rigtig meget godt for Danmarks økonomi og brand som et foregangsland inden for udvikling af innovativ teknologi, skal vi satse på de nye generationer.
Desværre ligger landet sådan, at antallet af ansøgere på it-uddannelserne er faldet med seks procent fra 3.408 i 2020 til 3.211 i år, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen.
Og det er et større problem end som så.
For når vi kigger ind i krystalkuglen, kan vi nemlig se, at efterspørgslen på medarbejdere, der forstår sig på it og tech, kun bliver større i fremtiden.
Og det er ikke nyt fænomen. Lige så længe jeg kan huske, har stakkevis af danske virksomheder forgæves jagtet medarbejdere med de rette kompetencer.
Det betyder, at mange, ofte mindre og mellemstore, virksomheder må gå tomhændet hjem.
Og der er turen lang, hvis man som virksomhed er undervejs i en teknologisk transformation eller leverer digitale ydelser – og samtidig må stå i stampe indtil den rette kandidat ringer.
Derfor skal it-området fortsat gøres interessant for de unge.
Åben lidt op for posen
Min holdning er altså, at vi skal have flere unge mennesker til at sætte krydset ved en af de gode it-uddannelser, som samtidig for dem vil kunne åbne døren til et spændende erhvervsliv i en sektor, der kun vil fremad og konstant er i udvikling.
Derfor opfordrer jeg til, at danske virksomheder gør deres del for at løsne de krydsede arme og gøre industrien mere interessant.
Vi skal have åbnet lidt op for den pose, der er fyldt med spændende branchehistorier, om hvor vigtig tech-industrien er for Danmarks økonomi, infrastruktur og velfærd.
Det kræver en aktiv indsats med oplæg på uddannelser, flere praktikforløb til elever på ungdomsuddannelser og i folkeskolen samt ikke mindst en styrkelse af det generelle kendskab til vores unikke, og ofte ret komplekse, branche.
For den kan godt være lidt svær at finde hoved og hale i – selv for os, der har været i den gennem mange år.
Samtidig må vi igen høre vores politikere, om de ikke vil udbyde flere studiepladser. Til erhvervslivets glæde gav det et rekordoptag sidste år.
Og sådan et boom kan vi godt bruge næste år. Studieoptaget må nemlig følge efterspørgslen.
Og hvis interessen for it blandt unge falder, så svækkes Danmarks innovation og vækst.
Så lad os sammen styrke branchen – vi har alle brug for skarpe hjerner. For når it-industrien mangler arbejdskraft, mangler alle arbejdskraft.
Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.
Har du en god historie, eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?
Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.