Colonial Pipeline gjorde det i USA. JBS gjorde det. Her hjemme har softwareleverandøren AK Techotel for nyligt gjort det. Betalt løsesummer til hackere.
Nu går direktør for den emerikanske efterretningstjeneste FBI Chris Wray ud og forsøger at applere til virksomheder og andre ofte for hacker-angreb. Budskabet er klart og velkendt: Stop med at betale hackerne.
Han frygter at de mange eftergivende ofre vil bidrage til at styrke den cyberkriminelle underverden og skabe incitament til fremtidige angreb.
Budskabet og argumenterne er som sagt velkendte. Alligevel har man i den seneste tid ser eksempler på flere virksomheder - særligt i USA - der ser sig nødsaget til at efterkomme hacker-angribernes krav.
Seneste eksempler findes hos de to førnævnte virksomheder - Colonial Pipeline og JBS - der begge har det til fælles, at de står for en stor del af leverancen af vitale varer til USA. Begge er de blevet hacket inden for de sidste måneder. Og begge har de betalt en løsesum for at komme fri af angrebet.
Løsesummer bliver større og større
Men konsekvensen af et angreb bliver større og større, konstaterer Wray. Og det er blandt andet på grund af, at hackerne oplever, at deres afpresning virker.
Wray fortalte onsdag, at FBI stadig ser mere sofistikerede typer af ransomware-angreb, og at cybertyve kræver stadig større summer.
"Vi har set den samlede mængde af de betalte penge, tredoblet i løbet af det sidste år eller deromkring," sagde han.
Det på trods af, at det lykkedes Colonial Pipeline at få tilbagebetalt 2,3 millioner dollar af de løsepnmege, de endte med at overføre i kryptovaluta.
FBI var i stand til at hjælpe virksomheden med at inddrive disse midler igen, fordi enheden havde en nøgle, som kunne låse op for en bitcoin-tegnebog, der indeholdt de fleste af pengene. Det er dog stadig uklart, hvordan FBI formåede at få adgang til nøglen.
Wray sagde desuden, at virksomheder og offentlige institutioner, der bliver ofre for ransomware-angreb, bør overveje at gå til FBI hurtigst muligt og ikke vente.