Den danske konkurrencekommissær og ledende næstformand for EU-Kommissionen, Margrethe Vestager, vinder IT-Prisen for 2021.
Hun har netop fået overraskt prisen på børsen i centrum af København til IT-Branchens årsmøde. Margrethe Vestager er derfor i Danmark for at modtage prisen for sin indsats med at fremme digitaliseringen og danske it-branche.
Prisen er blevet uddelt siden 1991.
EU-kommissæren får prisen for at bidrage positivt til den danske it-branche og gå forrest for at sikre, at teknologien kan skabe vækst med demokratiske værdier i centrum.
Prisen bliver uddelt af IT-Branchen, der samtidig uddeler prisen for 2020 til medstifter og COO af Queue-It, Camilla Ley Valentin. Uddelingen blev udskudt forrige år, og derfor er begge priser i år blevet uddelt samtidig.
For Margrethe Vestager er det naturligt, at politikere verden over tager styringen med den teknologiske udvikling.
Det beskriver hun selv som årsagen til, at hun har valgt at sætte sig i spidsen for EU's digitale visioner.
“Teknologien forandrer vores samfund vidt og bredt. Derfor skal der selvfølgelig være politiske beslutninger, der sætter en retning. Ellers bliver det jo teknologien, der kører afsted med os. Så ender vi i en situation, hvor det er de få, der skummer fløden, mens de fleste af os bare er en del af råmaterialet til en digital verden. Den skrækhistorie er filmatiseret mange gange,” siger Margrethe Vestager til Computerworld.
Brug for politisk lederskab
“Der er brug for politisk lederskab, så vi kan sikre, at vi har et samfund af mennesker, hvor teknologien bidrager snarere end det modsatte,” tilføjer hun.
Juryen bag prisen forklarer blandt andet, at Margrethe Vestager i årevis har sat fokus på den digitale dagsorden.
Det blev selvfølgelig mest bemærket, da hun i 2014 som EU's konkurrencekommissær rejste en række sager mod flere amerikanske it-giganter.
“Margrethe Vestager hædres for at stille sig i spidsen for en digital vision og ambition for Europa – og for at sætte barren højt. Allerede i sin tid i danske politik så Margrethe Vestager som en af de første politiske nøglepersoner digitaliseringens potentiale,” lyder det i motivationen for, at Margrethe Vestager får prisen.
Juryen, der uddeler IT-Prisen, består af Kaare Danielsen, administrerende direktør i Jobindex, der også ejer Computerworld, Anja Monrad, formand for IT-Branchen og direktør for Central- og Østeuropa i Dell, samt vinderne fra de to forrige år: Morten Primdahl fra Zendesk og Henrik Føhns fra Techtopia.
Margrethe Vestagers fokus på de demokratiske spillerregler og at placere borgerne i centrum for teknologien er blandt hovedårsagerne til, at den danske EU-Kommissær i år modtager IT-Prisen.
“På vegne af hele Europa tager Danmarks Margrethe Vestager kampen op med resten af verden og stiller sig i front for en ambition om, at Europa skal vise digitalt lederskab. Et lederskab, hvor Europa går forrest og viser vejen til at lade teknologien skabe vækst med mennesket og de demokratiske værdier i centrum,” lyder det i juryens motivation.
EU skal have flere digitale kompetencer
Den del af Margrethe Vestagers arbejde som EU-Kommissær, der har skabt mest opmærksomhed uden for EU's grænser handler om de milliardstore bøder, kommissionen har udskrevet til virksomheder som Google og Amazon.
Juryen bag IT-Prisen understreger dog, at Margrethe Vestager også har ansvaret for EU's kommende digitale strategi.
“Som vicepræsident står Margrethe Vestager i dag i spidsen for at gøre Europa klar til den digitale tidsalder. Her har hun udnævnt 2020’erne til at være ”The Digital Decade” og stillet sig i spidsen for en ambitiøs vision for EU’s digitale omstilling. En vision, der sætter mennesket i centrum for den digitale omstilling og som skal sikre, at både virksomheder og borgere får gavn af og indflydelse på en mere bæredygtig digital fremtid,” lyder det fra juryens medlemmer.
Til Computerworld fortæller Margrethe Vestager, at digitaliseringen for tiden står meget højt på agendaen.
“Der er virkelig mange drivkræffter på spil lige nu. Det er markedsskabende, at flere lande begynder at levere flere offentlige serviceydelser på en digital måde. Vi har store offentlige sektorer i Europa, så der er en meget stærk markedsdrivende kraft i den proces,” siger Margrethe Vestager.
Senest har EU fremlagt en digital strategi som et led i EU's genopretningsfond efter coronakrisen.
Den skal blandt andet sikre, at langt flere af verdens computer-chips bliver produceret i EU.
Derudover skal der uddannes langt flere it-medarbejdere inden for EU's grænser.
“Vi har en tradition for livslang uddannelse ikke bare i Danmark, men i hele Europa. Derfor har vi faktisk en mulighed for at få en række kompetencer i Europa. Jeg tror, at det er en undervurderet strategisk prioritet, at flere har kompetencerne til at skabe og styre teknologi, der kan modernisere forretningsmuligheder i virksomheder,” forklarer kommissæren.