Mere end 50 danske virksomheder overvejer at blive en del af Center for Cybersikkerheds sensornetværk.
Det er de seneste omfattende hackerangreb på SolarWind og Microsoft Exchange, der får mange private virksomheder til at overveje, om en større monitorering fra Forsvarets Efterretningstjeneste kunne være en god idé.
Det forklarer chef for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, til erhvervsmediet Finans.
“De samfundskritiske virksomheder får et ekstra niveau af sikkerhed, fordi vi har et system, der kan belyse data langt tilbage i tiden med anvendelse af vores efterretningsbaserede viden. Derudover er det samlet set med til at give et billede af, hvilke trusler Danmark står over for og dermed tegne et situationsbillede, så vi kan varsle hele sektorer,” siger Thomas Lund-Sørensen til mediet.
Han forklarer desuden, at de to markante angreb på SolarWind og Microsoft understreger, at mange virksomheder kan være hacket uden selv at opdage det.
Derfor mener Thomas Lund-Sørensen også, at det er særligt vigtigt for de private virksomheder at blive en del af netværket.
Kritik af omfattende overvågning
Center for Cybersikkerhed har i årevis forsøgt at få flere private virksomheder til at tilslutte sig sensornetværket.
Igennem længere tid var der dog kun to private virksomheder tilsluttet netværk. Flere virksomheder kritiserede blandt andet, at Center for Cybersikkerhed har mulighed for at tvinge virksomheder til at blive en del af netværket.
Det fik centeret, der er en del af Forsvarets Efterretningstjeneste, til at introducere en langt mindre omfattende overvågning.
Den skulle sikre, at Center for Cybersikkerhed ikke fik adgang til nær så mange oplysninger som tidligere.