11. marts afholder Energistyrelsen auktion over mobilfrekvenser på 3.500 megahertzbåndet. Disse frekvenser er afgørende for teleselskaberne i sikringen af bedst og størst dækning på det nye 5G-mobilnet.Men konkurrencen om frekvenserne er unfair, lyder det fra teleselskabet 3’s administrerende direktør i Danmark, Morten Christiansen i Berlingske.
Han mener, at konkurrenten TDC har en uretfærdig fordel, idet TDC var på storindkøb i 2019 da selskabet købte 60 procent af 2.300 MHz-frekvensen. Samtidig bød ingen andre selskaber på de sidste 40 procent.Det kan du læse mere om her: Ny TDC-finansdirektør om 5G-pris på 1,6 milliarder: "Enten skal pengene tages fra kunderne i form af højere priser, eller også skal de tages fra netværksinvesteringerne"
Det betyder ifølge Morten Christiansen, at ”TDC vil kunne lave produkter, der er overlegne i forhold til, hvad de tre andre spillere på markedet vil kunne, fordi de har indkøbet fra 2019 med sig.”
Ifølge Morten Christensen kan 2.300 MHz-frekvensen bruges til det samme som 3.500 MHz-frekvensen.
Problemet er nu, at betingelserne for auktionen lige nu er, at TDCs 2019-indkøb ikke tæller med, når selskaberne lige om lidt kan byde ind på 3.500 MHz.
Han forklarer videre til Berlingske, at staten dermed skaber en konkurrenceforvridende fordel for teleselskabets konkurrent.
”Mod bedrevidende forærer man nu TDC en kæmpemæssig konkurrencefordel, fordi man ikke har indset, at de frekvenser, som man solgte i 2019, kan bruges til præcis det samme som de frekvenser, der nu kommer på auktion. Ved at betragte dem som to selvstændige indkøb, får TDC mulighed for at erhverve en voldsom stor mængde 5G-kapacitet, som vil skævvride hele konkurrencebilledet.”
Konsekvensen af denne skævvridning kan betyde, at TDC kan sætte sig tungt på 5G-markedet de næste 20 år. Og dette synspunkt bakkes op af erhvervsorganisationen Dansk Industri.
Erhvervsstyrelsen afviser imidlertid, at de to frekvenser kan sammenlignes.
Læs også:
Staten udskyder efterårets store tele-auktioner over vigtige 5G-frekvenser: Forsinkes til 2021