Godmorgen og velkommen til den allerførste morgen-briefing i 2021.
Vi håber, at du er kom godt igennem juleferien, at du ikke er blevet alt for ‘corona-tyk’ efter julens kalorie-bomber, og at du er rask, opladet, frisk og fyldt med god energi og godt humør, så du er klar til at tage for dig af alle de spændende ting, som 2021 kommer til at byde på.
Dagens morgen-briefing er sammensat af Dan Jensen.
Ny direktør for Esport Danmark
Det danske e-sportsforbund Esport Danmark - der også kalder sig for ‘forbundet for elektronisk sport i Danmark’ - får i dag ny direktør.
I dag har Rico Corneliussen nemlig første arbejdsdag som direktør i forbundet, der blandt andet arbejder på at forene de mange forskellige e-sportstiltag i eksempelvis skoler, klubber og lignende.
“Jeg glæder mig til at blive en del af et hold, der ønsker at udvikle, rådgive og uddanne inden for esport, så der bygges et solidt fundament for fremtidens unge,” lyder det fra Rico Corneliussen.
Han har i de senere arbejdet med blandt andet forretningsudvikling inden for e-sport i MTG og før det været direktør i sit eget event-bureau Blooming.
Rikke Zeberg tiltræder i dag i DI Digital
I dag er også dagen, hvor den nu tidligere direktør i Digitaliseringsstyrelsen, Rikke Hougaard Zeberg, har første arbejdsdag som direktør i DI Digital samt digitaliseringspolitisk chef i DI - Dansk Industri.
Hun fik stillingen allerede i begyndelsen af november, og hun afløser Christian Hannibal, der blev konstitueret som direktør i maj 2020, da Lars Frelle-Petersen stoppede. Han er siden blevet departementschef i Klima,- Energi- og Forsyningsministeriet.
Digitaliseringsstyrelsen meddelte kort før jul, at den havde ansat Tanja Franck som ny direktør.
Det kan du læse mere om her: Digitaliseringsstyrelsen klar med ny topchef: Henter direktør fra Københavns Kommune ind som afløser for Rikke Zeberg
EU klar med 10 millioner kroner til digitaliserings-projekter
EU har åbnet en pulje på 1,3 millioner euro - knap 10 millioner kroner - til projekter med ‘fokus på digitalisering til den grønne omstilling’ i energisektoren, som også danske forskere og virksomheder kan få del i.
“Potentielle projekter kan have for eksempel handle om digital infrastruktur, energieffektivisering eller sektorkobling. For alle projekter gælder det, at de skal omhandle digitalisering, der fremmer den grønne omstilling i Europa,” lyder det fra Energistyrelsen.
Her kan du læse mere om projektet ved at klikke her.
Huawei og Tencent skændes om fordeling af betaling
De to kinesiske tech-kæmper Huawei og Tencent skændes om fordelingen af de indtægter, der genereres på salg af Tencenst online-spil i Huaweis app-store.
Uenighederne fik i weekenden Huawei til helt at fjerne alle online-spil fra sin app store. De blev dog kort tid efter igen gjort tilgængelige.
Huawei vil have 50 procent af omsætningen fra Tencent, der står bag nogle af de mest udbredte spil på det kinesiske marked, hvor Huawei med en markedsandel på 41,4 procent til gengæld er størst, når det handler om markedet for mobiltelefoner.
Ingen af parterne vil oplyse, hvad uenighederne konkret har handlet om.
Apple fjerner 39.000 spil-apps i Kina
Vi bliver lidt i Kina, hvor Apple med et snuptag har fjernet hele 39.000 spil-apps fra sin kinesiske app-butik. Globalt har Apple fjernet 46.000 apps i samme ombæring.
Det er det største antal apps, som Apple nogensinde har fjernet i en enkelt omgang.
Udrensningen fandt sted torsdag i sidste uge på den sidste dag i 2020, som Apple havde sat som allersidste deadline for anskaffelse af en licens - en ting, som ikke særligt mange kinesiske spil-selskaber har haft.
Samme krav fik i sommer Apple til at fjerne 29.800 apps fra den kinesiske butik. Det kan du læse mere om her: Apple fjerner næsten 30.000 apps fra App Store på grund af manglende licenser
Ifølge analysehuset Qimai har Apple med udrensningen fjernet mere end 1.400 af de 1.500 mest udbredt betalings-spil fra den kinesiske App Store.
USA smider tre kinesiske selskaber ud af New York-børsen - Kina brokker sig
New York Stock Exchange gør klar til at smide tre store kinesiske teleselskaber på porten, nemlig China Mobile, China Unicom og China Telecom.
De tre selskaber har alle været noteret på den store fondsbørs, men der kan de ikke blive, da de er blandt de 31 selskabet, som præsident Donald Trump i november forbød amerikanske investorer at investere i.
Det skete med henvisning til, at de pågældende selskaber er ejet eller kontrolleret af kinesiske militær.
Den kinesiske regering er ikke overraskende utilfreds med beslutningen om at smide de tre kæmpe-selskaber på fondsbørsens port.
“Denne form for misbrug af national sikkerhed og statsmagt til at undertrykke kinesiske selskaber er ikke i overenstemmelse med markedsregler og er i strid med markeds-logik,” lyder det fra Kina.
Det kinesiske handelsministerium meddeler, at det er klar til at skride til handling for at beskytte kinesiske selskaber.