Tidligere Stabschef for USA's vicepræsident Ron Klain udtaler, at kommende præsident i USA Joe Biden har gjort optræk til at gå til modangreb på de mistænkte russiske hackere, der er trængt ind i en række amerikanske regeringsorganer.
Det skriver Reuters.
”Det er ikke kun sanktioner. Der er skridt, vi kan tage for at nedbryde de udenlandske aktørers kapacitet til at engagere sig i denne form for angreb,” siger Ron Klain til tv-kanalen CBS.
Valgmulighederne for modangreb inkluderer økonomiske sanktioner og gengældelseshack mod russisk infrastruktur, fortæller kilder ifølge Reuters.
Biden, der bliver indsat som præsident 20. januar, får opbakning fra flere kanter. Bland andet fra den republikanske senator Mitt Romney, der mener, at et sådant angreb kræver et modsvar.
Også den demokratiske senator Mark Warner støtter kravet om gengældelse. Og Adam Schiff, den demokratiske formand for husets efterretningskomité, mener, at USA oven på sådan et angreb bør ”afskrække og reagere.”
Rusland nægter sig skyldig
Angrebet, som er blevet kaldt "det største angreb i amerikansk historie" benægter Kreml i Rusland dog enhver part i.
Men under en begivenhed til minde om 100-året for Ruslands udenlandske efterretningsagentur, SVR, roste Ruslands præsident Vladimir Putin agenturets arbejde og sagde, at han var imponeret over de "vanskelige professionelle operationer, der er blevet gennemført."
Læs også: Kendt dansk it-sikkerhedsekspert: Denne hackergruppe står bag angreb på sikkerheds-kæmpen FireEye
Hacket på de amerikanske statssystemer er blevet opdaget i forbindelse med et større angreb, der har rødder i den amerikanske teknologivirksomhed SolarWinds, som ufrivilligt har givet hackere adgang til virksomhedens kunder, som tæller store virksomheder i den private og offentlige sektor samt statsagenturer på globalt plan.
Det komplette omfang af hacket er endnu ikke klarlagt. Dog har administrerende direktør Kevin Mandia hos sikkerhedsvirksomheden FireEye fortalt CBS, at han anslår, at omkring 50 organisationer er påvirket af angrebet.