Reportage: 22 hold studerende var samlet lørdag formiddag på IT-Universitetet for at afholde DM i Programmering. På grund af corona var konkurrencen noget anderledes i år.
De andre universiteter havde aflyst den fysiske konkurrence og afholdt i stedet virtuelle konkurrencer, hvor man deltog hjemmefra. Men IT-Universitetet har holdt fast i den fysiske konkurrence i vandrehallen.
Klokken 11:00 bliver opgaverne frigivet, og der bliver helt stille i vandrehallen på ITU, når holdene går i gang med at læse opgaverne igennem. Det gælder om hurtigst muligt at få identificeret og løst de nemmeste opgaver.
Hvis flere hold har løst det samme antal opgaver, så bliver konkurrencen nemlig afgjort af hvem, der har løst opgaverne hurtigst.
Og her er det en fordel, at man i år på grund af corona kan deltage med sine egne computere, så de tre deltagere på holdene kan løse en opgave hver i stedet for at deles om en computer.
Efter tre minutter har både sidste års vindere, Ballondyrene fra Københavns Universitet, og PowerCouple fra Aarhus Universitet løst den første opgave.
Hårdt opgør mellem København og Aarhus
Så det tegner fra begyndelsen, som så mange gange før, til at blive et hårdt opgør mellem Københavns Universitet og Aarhus Universitet.
Efter 16 minutter lægger sidste års nummer to, The Floor is made of Java fra Københavns Universitet, sig i spidsen ved i andet forsøg som det første hold at løse opgave nummer to, for blot to minutter senere at blive overhalet af Rindellerne fra DtU, der løser opgave nummer to i dårligere tid, men uden fejlforsøg.
Og efter 34 minutter lægger de sig for alvor i spidsen ved som de første at løse opgave nummer tr.
Men et minut senere løser coutout_floor(e)uler fra Københavns Universitet også opgave nummer tre, og efter 42 minutter løser de som de første den fjerde opgave og lægger sig dermed i spidsen.
Men så lægger de erfarne folk fra The Floor is made of Java sig i spidsen ved at være de første, der løser både den sjette og syvende opgave, tæt fulgt af Ballondyrene.
Og så skifter konkurrencen karakter.
Konkurrencen bliver nemlig ikke afgjort af hvem der er hurtigst, men hvem der løser flest af de svære opgaver.
I alt har man fem timer til at løse så mange af de 13 opgaver som muligt.
Og de svære opgaver er så svære, at det vil tage flere timer at løse dem.
Så efter to timer er der lagt op til en gentagelse af sidste års opgør, hvor det i sidste øjeblik lykkedes Ballondyrene at overhale The Floor is made of Java ved at løse en opgave mere.
Dette drama kan du læse mere om her: 200 danske it-talenter i hård kamp om at vinde DM i programmering: Prøv selv kræfter med de svære opgaver her
Den næste time sker der ikke noget, hvilket forklarer hvorfor DM i Programmering ikke har lige så mange tilskuere som andre esport begivenheder.
The Floor is made of Java vinder med 9 løste opgaver
Men efter tre en halv time løser The Floor is made of Java opgave nummer otte, og efter knap fire timer løser de også opgave nummer ni og bliver således en klar vinder foran Ballondyrene, PowerCouple, coutout_floor(e)uler og Rindellerne, der alle ender med at løse syv opgaver.
Udenfor konkurrencen deltager forskellige oldboyshold som Gamlebamserne fra Københanvs Universitet og Beyond Balmer’s Peak fra Aarhus Universitet, der begge tidligere har vundet DM i Programmering, samt forskellige hold, hvor lærere og ældre studerende deltager.
Beyond Balmer’s Peak løste den første opgave efter to minutter, men blev overhalet af Gamlebamserne, der ender med at løse hele 12 af de 13 opgaver og blive nummer et af alle deltagende hold i hele Norden - men altså udenfor den officielle konkurrence.
Gamlebamserne består af tidligere medlemmer af Lambdabamserne, der i mange år var det førende hold og vandt DM i Programmering flere år i træk. Og de kan åbenbart stadig programmere.
Du kan læse mere om Lambdabamserne her: Sejrherrer for sjette gang: Lambdabamserne vinder DM i Programmering 2016
De førende hold går videre til den nordeuropæiske finale NWERC, der skulle have været afholdt i Island, men hvor den danske del i stedet bliver afholdt i København.
Det betyder, at flere hold kan komme med. Så til den tid vil vi forhåbentlig se alle de bedste danske hold samlet til en fysisk konkurrence.
DM i Programmering er sponseret af Netcompany og Jobindex, der er moderselskab for Computerworld. Kaare Danielsen er administrerende direktør i og hovedejer af Jobindex.
Læs også:
Test-dig-selv: Er du skrappere end Danmarks bedste programmører?
De vinder igen-igen: Danmarks bedste programmører kommer fra København
Med landsholdet i programmering til VM: Kodesport gør dig mere præcis
På vej til VM i programmering: Danske it-nørder taster sig direkte ind i verdenselite