Danske Bank har i årevis opkrævet for meget gæld fra de mest gældsplagede kunder på grund af alvorlige fejl i bankens systemer og data.
Det fremgår af interne dokumenter, som TV2 og Berlingske er i besiddelse af.
De alvorlige it-problemer kan spores helt tilbage til 1979, men eksploderede siden i 2004 i forbindelse med implementeringen af et digitalt inddrivelsessystem, der skulle håndtere bankens dårlige betalere.
Men data i systemerne var så behæftede med fejl, at over 100.000 af Danske Banks kunder nu skal undersøges for, om de skal have penge tilbage. Det vurderer konsulenthuset Ernst & Young, der siden efteråret 2019 har undersøgt det alvorlige koks.
Læs også: Pengene fosser ud af MobilePays kasse: Har tabt 157,6 millioner kroner i 2019
Kan koste Danske Bank 400 millioner kroner
Det er en bekostelig sag for Danske Bank, der vurderer at have indkrævet 50 millioner kroner for meget, og at sagen samlet vil koste banken 400 millioner kroner.
"Der er intet at være stolt af i det her tilfælde. Det er en meget alvorlig sag. Som sagt handler det her om vores mest sårbare kunder, som var i knibe. Vi er i gang med at hjælpe dem igennem de her problemer, så godt vi kan. Vi har begået fejl. Vi vil rette op på dem, og vi vil sørge for, at det ikke kan ske igen i fremtiden," lyder det fra Rob De Ridder, underdirektør i Danske Bank.
Ifølge TV2 og Berlingske dækker problemerne hos Danske Bank over for høj beregning af gæld, inddrivelse af gæld fra forkerte kunder samt inddrivelse af forældet gæld, gebyrer og renter.
Rob De Ridder vurderer over for TV2, at op mod 15.000 kunder skal have penge tilbage.
Læs også: Danske Bank opruster med nyt fintech-initiativ: Nu kan du snart betale med konti i andre banker