Artikel top billede

3D-print: Fra industri, rumfart og legetøj til hobbyfolkets krig mod covid-19

De første 3D-printere til privatbrug kunne ikke bruges til meget andet end at udskrive flossede legetøjsfigurer. Men moderne modeller gør det også let at udskrive værnemidler mod covid-19 eller dele til sin drone, båd, bil eller cykel – og en side som Thingiverse.com giver et godt billede af de mange muligheder.

I industrien har man længe brugt 3D-printere, CSC-fræsere og andre typer avanceret robotteknologi. Eksempelvis til at bygge prototyper eller til at fremstille reservedele, der ellers kan være dyre eller tidskrævende at bestille hjem.

For snart ti år siden indvarslede den tidligere Wired-redaktør Chris Anderson med sin bog ”Makers: The New Industrial Revolution” imidlertid en æra, hvor virksomheder og private designede og fremstillede produkter. Siden er vi kommet stadig tættere på.

I 2014 installerede astronauterne på den internationale rumstation en 3D-printer, så de kunne fremstille emner og værktøjer som et hurtigt alternativ til ellers eksorbitant kostbar luftfragt.

Senest var de tidlige faser af covid-19 med til at give teknologien endnu et gennembrud i offentligheden.

Her trådte tusindvis af 3D-printentusiaster verden over nemlig til og begyndte at fremstille ansigtsvisirer til de hårdt pressede hospitaler og deres kliniske personale.

Styk for styk var det mere kostbart end at få materiellet massefremstillet. Men da markedet ikke kunne følge med den pludselige og ekstreme efterspørgsel, var indsatsen med til at sikre forsyninger af de essentielle værnemidler og har helt sikkert reddet liv.

I det hele taget har 3D-printteknologien udviklet sig med stormskridt de seneste ti år.

Tidligere kunne printere til privatbrug primært fremstille temmelig flossede legetøjsmodeller. Men i dag er det tilgængelige udstyr – og udvalget af plastikfilament – af så høj kvalitet, at man selv kan fremstille produkter on demand, som kvalitetsmæssigt er på højde med støbte eller ekstruderede produkter fra en fabrik.

En af de aktuelt mere succesfulde fabrikanter, tjekkiske Prusa, udskriver således selv delene til deres printere og gør i øvrigt filerne frit tilgængelige på hjemmesiden. Det er open source i plastikform.

Men selv om 3D-print er blevet langt mere mainstream og tilgængelig end for få år siden, er der dog en betydelig læringsproces forbundet med at kaste sig over hobbyen. I valget af printer gør man således klogt i at alliere sig med venner eller bekendte, der selv kender lidt til modellerne (eller søge tilflugt i et af de talrige Reddit-fora om emnet).

Og når man videre til at lede efter egnede emner til print – eller vil man blot snuse lidt til mulighederne – er en side såsom Thingiverse.com et godt sted at begynde.

Her får man hurtigt et blik for de ufatteligt mange muligheder, en moderne 3D-printer tilbyder, for her er ganske enkelt filer til ethvert tænkeligt formål. Uanset om man vil udskrive en ny laptopholder, et stativ til kamera eller boremaskine og dele til sin drone, båd, bil eller cykel.

Eller hvis man ganske enkelt ønsker at have en model af en mut Baby Yoda stående på skrivebordet.

Tag selv et kig på www.thingiverse.com eller besøg eventuelt all3dp.com, der også rummer en masse gode råd. Her finder man desuden en opdateret liste over nogle af de bedste sites, hvor man kan finde filer at føde sin sultne printer med https://all3dp.com/1/free-stl-files-3d-printer-models-3d-print-files-stl-download/




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere