Historikere rynker på næsen af kontrafaktiske fortællinger om, hvordan verden måske have artet sig, men indenfor skønlitteraturen er det en hel lille genre i sig selv.
Særligt er science-fiction forfattere begejstrede for at lege med mulighederne, og det er Stone Spring af Stephen Baxter et godt eksempel på.
Her følger man en stamme af stenaldermennesker i det, man i dag kender som Doggerland, og som i bogen benævnes Northland. Landområdet forbandt det nuværende Storbritannien, det europæiske fastland og den jyske vestkyst i perioden mellem seneste istid og før havene for alvor steg igen.
Baxter lader tidligt dette fremsynede stenalderfolk opleve en rigtig slem oversvømmelse. Men i stedet for at lade sig fordrive af havet, begynder de driftige fortidsjyder at bygge diger i så stor stil, at de holder den stigende Nordsø ude de næste mange tusinde år.
Bogen sætter scenen for en verden, der udviklede sig radikalt anderledes end den, vi kender.
Nemlig en klode, hvor oldtidens nordeuropæiske stammer får lov at gøre sig gældende som teknologisk og handelsmæssig stormagt i stedet for at bruge nogle tusinde år på at rende rundt i skind og slå hinanden i hovedet med køller, mens de lod fætrene i Sydeuropa, Mellemøsten og Asien bygge civilisationer og tænke store tanker. Sådan som det jo faktisk skete.
Stone Spring er første del af Nortland-trilogien, mens Bronze Summer og Iron Winter udgør resten og hver tager nogle gevaldige tidsspring på flere tusinde år.
Bøgerne kan læses som en meget fascinerende skildring af, hvordan tingene kunne have været.
Man kan måske indvende, at persontegningen er lidt løs i kanten. Til gengæld har Baxter i dén grad gjort sit geografiske og udviklingshistoriske hjemmearbejde og formår at bygge et overbevisende alternativt fortidshistorisk samfund op fra bunden, som er virkelig spændende at følge.
Bog: Stone Spring (del 1 af Northland-trilogien). Forfatter: Stephen Baxter.