Selvom mange it-virksomheder går fri af de værste konsekvenser efter coronakrisen, så er tilfældet ikke det samme for deres kunder.
Derfor oplever 52 procent af de danske it-virksomheder, at deres kunder ikke betaler dem til tiden på grund af coronakrisen. Det viser tal fra Dansk Erhverv.
“Coronakrisen er blevet så alvorlig, at over halvdelen af it-leverandørerne nu oplever, at betalingsfristerne fra deres kunder overskrides. Dermed får leverandørerne ikke længere penge til at betale for hverken lønninger og innovation, hvilket går ud over arbejdspladser og vækst i Danmark,” lyder det fra Betina Hagerup, direktør i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse.
Computerworld har tidligere kunnet afsløre, at flere danske virksomheder har droppet dele af betalingen til netop it-leverandørerne eller opfordret til en prisreduktion.
Men ifølge undersøgelsen er det ikke kun tilfældet hos de private virksomheder. 18 procent af it-leverandørerne svarer, at de oplever, at betalingsfristerne overskrides af deres offentlige kunder.
Frygter konkurstsunami
Hos IT Branchen frygter man, at de manglende betalinger kommer til at kaste en skygge af konkurser efter sig.
“Det er et stort problem, at kunderne er begyndt at udsætte betalingerne til deres leverandører, da mere end hver femte ikke har likviditet til at overleve i mere end to måneder. Vi risikerer simpelthen at blive ramt af en sand konkurstsunami, hvis vi regningerne ikke snart bliver betalt,” siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.
Læs også: Kunder beder GlobalConnect om henstand - også nogle af de rigeste i verden
Ifølge Natasha Friis Saxberg er det forståeligt, hvis virksomheder har brug for at genforhandle betalingsfrister på grund af coronakrisen. Men det kan få ubehagelige konsekvenser.
"Vi skal bare passe på, at krisen ikke ender med, at nogen bare løber fra regningen. For det vil gå ud over rigtigt mange danske virksomheder og arbejdspladser,” siger hun ifølge meddelelsen.
Flere advokater har i Computerworld gjort opmærksom på, at virksomheder ikke uden videre må droppe betalinger til it-selskaberne. Heller ikke selvom den manglende betaling skyldes corona.